Želite li se osjećati mlađe? Novo istraživanje preporučuje što napraviti

Otključavanje veze između spavanja i percepcije dobi otkriva tajnu mladenačkog osjećaja, pri čemu svaka noć lošeg sna pridodaje osjećaju starosti.

Branimir Vorša | 27.03.2024. / 15:44

Loš san
Loš san (Foto: Getty Images)

Švedski znanstvenici sa Sveučilišta u Stockholmu otkrili su fascinantnu vezu između sna i naše dobi. Njihova otkrića, objavljena u časopisu Proceedings of the Royal Society B, bacaju svjetlo na to koliko je san ključan za održavanje mladenačkog stanja uma.

S obzirom na to da je san neophodan za rad mozga i opću dobrobit, odlučili smo testirati krije li san neke tajne za očuvanje mladolikog osjećaja starosti, pojašnjava Leonie Balter, znanstvenica na Odsjeku za psihologiju Sveučilišta u Stockholmu.

San Znate li kako izvući najbolje od popodnevnog drijemeža? Isprobajte ovu tehniku

U početnoj studiji ispitano je 429 osoba u dobi od 18 do 70 godina o njihovoj percipiranoj dobi, obrascima spavanja i razini pospanosti. Rezultati su bili zapanjujući: svaka noć s nedostatkom sna u proteklom mjesecu korelirala je s osjećajem da su ispitanici u prosjeku 0,23 godine stariji.

Kako bi to istražili dublje, znanstvenici su proveli drugu studiju koja je uključivala 186 sudionika u dobi od 18 do 46 godina. Ovaj put su podvrgli sudionike dvama različitim uvjetima spavanja: ograničenom spavanju (četiri sata tijekom noći) i punom snu (devet sati tijekom noći) tijekom dvije noći svaki.

Plivanje Ova aktivnost može ublažiti simptome menopauze

Ishod tog naknadnog istraživanja je bio znakovit: nakon ograničenog sna, sudionici su izjavili da se osjećaju u prosjeku 4,4 godine stariji u usporedbi s noćima u kojima su imali dovoljno sna. To znači da je prelazak s osjećaja budnosti na pospanost dodao nevjerojatnih 10 godina na osjećaj starosti pojedinca, naglašava Balter.

Utjecaj sna na subjektivnu dob bio je usko povezan s razinama pospanosti. Osjećaj ekstremne budnosti odgovarao je osjećaju da ste 4 godine mlađi od stvarne dobi, dok je ekstremna pospanost bila u korelaciji s osjećajem da ste 6 godina stariji.

Loš san Kvalitetan san u 30-ima i 40-ima može smanjiti rizik od problema kasnije u životu

Čuvanje našeg sna ključno je za održavanje mladolikog osjećaja. To zauzvrat može promovirati aktivniji stil života i poticati ponašanja koja promiču zdravlje, budući da su i osjećaj mladosti i budnosti važni za našu motivaciju da budemo aktivni, ističe na kraju Balter.

Izvor: EurekAlert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti