Želite posao? Odgovorite na tekstualnu poruku

U potrazi za najboljim zaposlenicima, poslodavci su se okrenuli SMS-u kao načinu regrutiranja.

Martina Čizmić | 21.06.2017. / 07:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Svaka generacija ima svoju kulturu i način ponašanja. Ono što je našim bakama i djedovima bilo nepristojno, našim je roditeljima bilo potpuno normalno. Tako je i mladim generacijama danas potpuno strano javiti se na fiksni telefon, ali se zato ne odvajaju od pametnog telefona.

Različite aplikacije za dopisivanje i društvene mreže utjecale su na promjenu ponašanja mladih ljudi. Njima dugi telefonski razgovori, zbog kojih su roditelji strahovali od visokih telefonskih računa, uopće nisu zanimljivi. Ali su zato sposobni 24 sata dnevno dopisivati se sa svojim prijateljima.

To su primijetili i poslodavci kojima je sve teže dobili potencijalne stažiste ili mlade zaposlenike na telefon.

Zato se jedna američka tvrtka, specijalizirana za pronalaženje radnika, odlučila na drastičan potez. Intervjue za posao odrađivat će SMS-ovima .

Odlučili su se koristiti aplikaciju Canvas, koja je specijalizirana upravo za intervjuiranje kandidata. Aplikacija nudi poslodavcima set pitanja koja mogu poslati, a potom analizira odgovore koje kandidati pošalju.

Osoba koja provodi intervju potom može označiti koji su odgovori zadovoljavajući (palcem gore) ili nezadovoljavajući (palcem dolje) te cijeli "razgovor" podijeliti s drugom osobom uključenom u proces odabira.

Jedna od glavnih prednosti tekstualnog "razgovora" za posao jest brzina i mogućnost da osoba koja vodi intervjue istovremeno "razgovara" s nekoliko kandidata.

Kako se ponašati na tekstualnom razgovoru za posao?

Pravila ponašanja na razgovoru za posao tijekom godina su se mijenjala. I dok su prije poslodavci očekivali da im na razgovor kandidati dolaze u poslovnoj odjeći s primjerkom životopisa u ruci, danas je cijeli proces nešto drugačiji. Životopisi se šalju digitalnim putem, a osim ako kandidat dolazi u tvrtku koja ima stroga pravila oblačenja, tolerira se i malo opuštenija odjeća.

Međutim, kako se ponašati na razgovoru za posao koji se vodi putem tekstualnih poruka?

Ta su pravila ponašanja još uvijek u nastajanju. Iako aplikacija dopušta kandidatima da odgovore sa zakašnjenjem, jer se pretpostavlja da nisu baš uvijek u situaciji da se mogu dopisivati, kandidati dvoje – odgovoriti odmah ili si ostaviti dovoljno vremena da smisle odgovor i tek ga onda pošalju.

Naravno, tu je i problem kratica, žargona i emotikona koji su dio neformalnog dopisivanja, no kandidati nisu sigurni koliko poslodavci toleriraju takav način izražavanja na razgovoru za posao, pa bio on i tekstualni.

U svakom slučaju, nemojte se iznenaditi ako vas umjesto telefonom ili e-mailom budući poslodavac kontaktira SMS-om ili Viberom.

Izvor: WSJ

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti