Želite posjetiti Dubrovnik ali se bojite gužvi? Pokrenuta nova aplikacija koja će to možda i riješiti

Prije nego li odlučite posjetiti Dubrovnik informirajte se o gužvama, jer jednostavna aplikacija na stranici "Dubrovnik visitors" omogućuje pregled po datumima. Jedan je to od pokušaja da se kontrolira broj posjetitelja.

Paula Klaić Saulačić | 16.10.2018. / 21:49

16.10.2018.
Aplikacija kojom bi se trebale kontrolirati gužve u Dubrovniku (Foto: Dnevnik.hr) - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

Za srijedu se u Dubrovniku očekuje velika gužva, dok recimo za nedjelju ne bi trebalo biti takvih problema. Podaci su to koji mogu koristiti potencijalnim posjetiteljima Dubrovnika, a isti se odsad mogu pronaći i na stranici Dubrovnik visitors, koja predviđa broj posjetitelja.

Za predviđanje broja posjetitelja koriste se različiti parametri, broj dolazaka i noćenja gostiju u Dubrovniku, kao i podaci iz vremenske prognoze. Koristi se i jedan od najvažnijih, broj ljudi koji dolaze s brodovima na kružnim putovanjima, jer oni i najčešće rade najveće guve unutar stare gradske jezgre.

"Danas smo stigli kruzerom i vidjeli smo da su tu tri broda, zamalo smo ostali na brodu jer nas je bilo strah gužvi. Aplikacija svakako može pomoći u toj odluci", rekao nam je Curt, britanski turist.

"Mislim da je to dobra ideja, nisam znala da to postoji. Dobro je informirati se, jer kad je previše ljudi, ne možete vidjeti grad kako treba", smatra pak Lorreen, gošća iz Francuske.

Koriste se i podaci s kamera na glavnim ulazima unutar zidina. Sve omogućuje planiranje dolaska u Dubrovnik.

"To je jako dobro, ne samo za goste, nego i i za građane, grada koji recimo žele doći popiti kavu, s tim da bi to trebaolo bolje izreklamirati i kod agencija i kod gostiju da znaju koristiti", kaže Kristina Kojan Goluža, turistički vodič.

Najveći dubrovački problem, promet, nadzire više od 100 kamera na 50 mjesta, a cilj je i to uvrstiti u aplikaciju.

Sve to privremene su mjere za smanjenje pritiska na grad - no dugoročan plan za dubrovački turizam građani još čekaju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti