Želite potrošiti više energije tijekom vježbanja? Možda biste trebali primijeniti ovo

Znanstvenici ističu kako nije toliko bitna duljina vježbanja, koliko tempo.

Martina Čizmić | 18.10.2024. / 14:01

Hodanje, ilustracija (Foto: Getty Images)

Svi znamo da bismo tijekom dana trebali napraviti određeni broj koraka kako bismo održali zdravlje i formu. Neki kažu 5 neki 10 tisuća. No, tim znanstvenika sa Sveučilišta u Milanu otkrio je kako je od broja koraka ili duljine kretanja, važniji intenzitet.

Naime, kako su naveli u svojoj studiji, objavljenoj u Proceedings of the Royal Society B, penjanje stepenicama ili kratkotrajno hodanje omogućuje ljudima da potroše 20 do 60 posto više energije nego ako rade istu aktivnost dulje, bez prestanka i na istoj udaljenosti.

Šetnja, ilustracija Hoće li u budućnosti kao dio terapije protiv upala doktori preporučivati i šetnje parkom?

Znanstvenici su do zaključka došli provodeći eksperiment s dobrovoljcima koji su trčali na traci za trčanje ili se penjali stepenicama. Željeli su vidjeti troše li ljudi više energije ako tijekom vremena stabilno izvode neku aktivnost ili pak ako više puta vježbaju u tipu "kreni-stani". 

Dobrovoljci su hodali na traci za trčanje ili se penjali kratkim stepenicama u rasponu od 10 sekundi do četiri minute. Dok su to radili, nosili su masku za mjerenje unosa kisika, koje se koristi kao sredstvo za mjerenje potrošnje energije.

AnaIza podataka otkrila je da su dobrovoljci trošili više energije ako su počeli i zaustavljali se više puta u usporedbi s uključenjem u stabilnu, dugotrajnu aktivnost, iako su prelazili istu udaljenost.

Istraživači objašnjavaju da tijelo troši više energije pripremajući se za aktivnost i uvodeći u dobar tempo nego kada postigne stabilnu brzinu i tempo. Uspoređuju to s automobilom koji troši više gasa dok radi na ubrzanju iz položaja mirovanja.

Bolovi u leđima, ilustracija Bole vas leđa? Dovoljno je tek pola sata dnevno kako biste riješili taj problem

Osim toga, dodatna ispitavanja pokazala su da je vježbanje u više kratkih intervala umjesto tijekom duljeg vremena dovelo do povećanja potrošnje energije od 20 do 60 posto.

Stoga, umjesto da u danu tražite sat ili dva slobodnog vremena za odlazak na vježbanje, radije izaberite više kratkih "pauza" i vježbajte intenzivnije. Čak je i žustro penjanje uz stepenice dovoljno da potrošite energiju. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti