Znanstvenici s američkog MIT-a odlučili su iskoristiti sposobnosti umjetne inteligencije za odgonetavanje starih zapisa na izgubljenim jezicima. Deseci "mrtvih jezika" smatraju se izgubljenima ili zapise na njima više nije moguće dešifrirati jer nema podataka o samom jeziku koji bi pomogli u razumijevanju.

Iako se "mrtvim jezicima" bave većinom akademici, njihovo dešifriranje trebalo bi biti važno svima jer ne znamo kakva bogatstva znanja možda skrivaju.

Zato su se istraživači u Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) na MIT-u odlučili za pomoć obratiti umjetnoj inteligenciji. Točnije, razvili su novi sustav strojnog učenja koji je pokazao da može automatski dešifrirati "mrtav jezik", a da mu za to nije potrebno dodatno znanje o tome kakva je povezanost tog i nekog drugog jezika. Osim toga, sustav može analizom pronaći veze između jezika koje znanstvenici dosad nisu uspjeli povezati.

Sustav se temelji na nekoliko principa temeljenih na saznanjima iz lingvistike, poput one da se jezici obično razvijaju na sličan i predvidljiv način.

Kako ističu u CSAIL-u, glavni im je cilj da sustav uspije dešifrirati "mrtvi jezik" koji znanstvenicima zadaje glavobolje godinama jer dosad nisu uspjeli povezati taj jezik ni sa jednim postojećim. Uspiju li u svojoj nakani, to bi znanstvenicima moglo otvoriti vrata golemog "izgubljenog" znanja koje pokušavaju otvoriti godinama

Izvor: MIT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju