Želite se zaštiti od špijuniranja? Pročitajte kako

Afera oko curenja podataka iz NSA povećala je osviještenosti o prekomjernom nadzoru i opasnostima za privatnost koje dolaze sa životom u oblaku. Donosimo popis alternativnih proizvoda i usluga pomoću kojih špijunima možete otežati posao.

Zimo Zimo David Franjković | 14.06.2013. / 10:22

Želite se zaštiti od špijuniranja? Pročitajte kako

Čini se kako će cijela afera oko curenja podataka iz NSA ipak imati, barem jedan, pozitivan učinak - povećanje osviještenosti o prekomjernom nadzoru i opasnostima za privatnost koje dolaze sa životom u oblaku. Donosimo popis alternativnih softverskih proizvoda i usluga, od operativnog sustava do email poslužitelja, pomoću kojih možete otežati posao svima koji žele narušiti vašu privatnost.

Operativni sustav

Tails je live Linux distribucija koju pokrećete s DVD-a ili USB memorije. Ovaj operativni sustav ne ostavlja nikakav trag na računalu kojeg koristite. Osim toga, Tails sav internetski promet preusmjerava preko TOR-a, mreže proxy servera koja korisniku osigurava anonimnost na internetu. Kako bi ste bili sigurni od fizičke kompromitacije sustava, na primjer u slučaju gubitka USB memorije, Tailes dolazi s nekoliko alata koji vam omogućuju enkripciju cjelokupnog sustava ali i komunikacije. 

TOR vam pruža anonimnost na internetu no niti on nije u potpunosti siguran. Nikad ne znate tko je vlasnik proxy servera preko kojeg pristupate internetu. Stoga nemojte prenositi bankovne ili bilo kakve druge privatne podatke kad internetu pristupate uz posredstvo TOR-a.

Web preglednik
GNUzilla IceCat je verzija Firefoxa koju ne izdaje Mozilla već GNU projekt. Obje aplikacije dijele gotovo identičan kod samo što su iz GNUzille uklonjeni neki dijelovi Firefoxa koji nisu otvorenog koda. Osim što je slobodna od vlasništva korporacija, ova verzija Firefoxa sadrži neke napredne funkcionalnosti za zaštitu privatnosti kao što su sprječavanje "nevidljivih" redirekcija i zlonamjernih cookija.

Pretraga interneta 
Umjesto Google, Binga i Yahooa za pretraživanje interneta možete koristiti DuckDuckGo. Iako je tvrtka koja održava ovu tražilicu također bazirana u SAD-u, DuckDuckGo tvrdi kako ne krši privatnost korisnika odnosno ne bilježi ključne riječi koje ste tražili. Također, korisnici nisu profilirani pa tako, za isti upit, svi dobivaju jednake rezultate pretrage.

Novčane transakcije
PayPal je, kao i banke, duboko integriran s vlastima u SAD-u i drugim državama gdje posluje. Ako nekome želite anonimno poslati novac morati će te se poslužiti Bitocinom. Tečaj ove digitalne valute toliko je nestabilan da praktički preko noći možete izgubiti sve što imate pa pripazite koliko novca šaljete i koliko ga dugo planirate držati u Bitcoinima. Više o Bitcoinu možete saznati u svibanjskom broju ZIMO magazina

Email
Riseup je besplatna (iako dosta otvoreno traže donacije) email usluga koja korisnicima omogućuje sigurniju email komunikaciju. Za pristup trebate pozivnicu dosadašnjeg korisnika. Ako nemate pozivnicu, prilikom registracije morati će te napisati za što vam treba siguran email. Sam web mail klijent prilično je jednostavan i ne pruža naprednije sigurnosne opcije poput autentikacije u dva koraka no ekipa koja razvija ovu uslugu obećava kako će se svim silama boriti protiv bilo kakvih zahtjeva za pristup vašim porukama od strane vlasti.

Karte
Kako bi ste izbjegli Googleove, Appleove i Microsoftove karte koristite OpenStreetMap. To je slobodna i promjenjiva karta cijelog svijeta koju su izgradili sami korisnici. Iako pruža znatno manje mogućnosti od sličnih proizvoda velikih tehnoloških divova, sigurniji ste od neželjenog prikupljanja i analiziranja upita.

Pohrana u oblaku
Pohranjivanje podataka u oblaku postaje sve raširenija pojava. Sve je više podataka koje prepuštamo na brigu trećoj strani. ownCloud je softver otvorenog koda koji vam omogućuje pokretanje privatnog oblaka na vlastitom serveru. ownCloud krase napredne funkcionalnosti i lijepo korisničko sučelje. Nećete osjetiti razliku između vlastitog i komercijalnih rješenja, a podatci će ostati dostupni isključivo vama. Dakako, to vrijedi samo za one koji imaju dobro zaštićeni vlastiti server.

Dopisivanje, razgovori i video pozivi
Za potrebe sigurne komunikacije na računalu koristite Jitsi, aplikaciju otvorenog koda koja omogućuje kodiranje razgovora. Jitsti podržava mnoge protokole i mreže poput Facebooka, XMPP-a i Yahoo Messengera. Kodirana komunikacija štiti vas od presretača. Jitsi može kodirati tekstualne poruke i pozive.

Vlasnike pametnih telefona s Androidom zanimati će i RedPhone - aplikacija za kodiranje telefonskih razgovora koja otežava posao prisluškivačima. Za kodiranje SMS poruka koristite TextSecure. Obije aplikacije su besplatne a kako bi ste ih uspješno koristili i druga ih strana mora instalirati na svoj pametni telefon. Ako imate iPhone ili iPad za sigurno dopisivanje koristite ChatSecure

Za kraj

Ako želite još veći izbor alternativnih rješenja posjetite prism-break.org. Na toj web stranici objavljena je opsežna lista usluga i proizvoda koji su alternativa sličnim komercijalnim rješenjima. Lista se konstantno nadopunjuje pa iz tog razloga preporučujem da stranicu stavite u bookmark.

Vjerojatno ste i sami zaključili kako gore ponuđena rješenja, u usporedbi s proizvodima velikih kompanija, imaju skromnije mogućnosti. To je cijena koju morate platiti ako želite zaštititi svoju privatnost na internetu. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti