Novo istraživanje otkriva da kakao s visokim udjelom flavanola može ublažiti vaskularne probleme uzrokovane stresom i masnim obrocima. To intrigantno otkriće dodaje iznenađujući zaokret u razumijevanju takozvane hrane za utjehu (engl. comfort food).
Epizode stresa, čak i one kratke, mogu privremeno oslabiti funkciju arterija. Konzumacija zasićenih masti može pogoršati taj stres, odgađajući oporavak kardiovaskularnog sustava. Međutim, kombinacija kakaa bogatog antioksidansima nudi potencijalne zdravstvene prednosti u tom smislu.
Ključ je u flavanolima
Studija Sveučilišta u Birminghamu provela je nasumično, dvostruko slijepo ispitivanje koje je uključivalo 23 zdrave odrasle osobe. Sudionici su konzumirali dva kroasana sa slanim maslacem, cheddar sirom i punomasnim mlijekom. Osim toga, polovica je pila kakao napitak s visokim udjelom flavanola, dok je druga polovica pila verziju s niskim udjelom flavanola. Kako bi izazvali stres, ispunili su mentalni test iz matematike. Eksperiment je ponovljen sa sudionicima koji su mijenjali vrste kakaovca.
Nalazi, koji su objavljeni u časopisu Food and Function, su pokazali da su masni obroci i stres uzrokovali povećanje promjera brahijalnih i karotidnih arterija. Naime, odgovor brahijalne arterije na protok krvi ostao je oslabljen do 90 minuta kod onih koji su pili kakao s niskim udjelom flavanola. To oštećenje povezano je s 9-13 posto većim rizikom od kardiovaskularnih događaja.
Sudionici istraživanja koji su konzumirali kakao s visokim udjelom flavanola pokazali su bolji oporavak arterija. Koliko znamo, ovo je prva studija koja pokazuje da kakao s visokim udjelom flavanola može ublažiti stresom izazvano smanjenje dilatacije posredovane brahijalnim protokom nakon obroka s visokim udjelom masnoće, istaknula je glavna autorica studije Rosalind Baynham.
Promjene koje znače bolje zdravlje
Flavanoli, koji se nalaze u bobičastom voću, čaju, jabukama i nekim orašastim plodovima, često se premalo konzumiraju u zapadnjačkoj prehrani. Doza korištena u studiji jednaka je dvije šalice zelenog čaja, 5,5 žlica neprerađenog kakaovca ili 300 grama bobičastog voća. Preliminarni dokazi upućuju na to da ovi spojevi pogoduju kardiovaskularnom i kognitivnom zdravlju.
Za one koji posežu za poslasticom kad su pod stresom ili ovise o prikladnoj hrani, jer rade na poslovima pod visokim pritiskom ili nemaju vremena, uključivanje nekih od ovih malih promjena moglo bi napraviti stvarnu razliku, izjavio je biološki psiholog Jet Veldhuijzen van Zanten, jedan od autora istraživanja.
Iako studija nije pronašla kognitivne prednosti za kakao s visokim udjelom flavanola, veća ispitivanja mogu ponuditi jasnoću u tom pogledu.
Ovo istraživanje pokazuje da se pijenje ili jedenje hrane s visokim udjelom flavanola može koristiti kao strategija za ublažavanje utjecaja lošijih izbora hrane na krvožilni sustav, smatra pak Catarina Rendeiro, nutricionistička znanstvenica te isto tako autorica navedenog istraživanja.
Izvor: Science Alert