Zemlja bi u budućnosti mogla imati prsten poput Saturna?

Znanstvenici već godinama razmišljaju kako riješiti problem svemirskog smeća.

Martina Čizmić | 25.11.2021. / 08:30

Pogled na Zemlju iz svemira (Ilustracija: Getty)

Zemlja bi u budućnosti mogla dobiti prsten poput Saturna, no on se neće sastojati od asteroida i svemirskog kamenja, već - smeća, tvrdi profesor sa Sveučilišta Utah, Jake Abbott.

Abbott ističe kako sve intenzivnija aktivnost Zemljana u njezinoj orbiti rezultira stvaranjem i velike količine smeća - ostataka raketa, starih satelita, uništene opreme i ostalog.

Slika nije dostupna Bivši astronaut i čelnik ESA-e upozorava: Kina planira lansirati još raketa koje će nekontrolirano padati na Zemlju

Europska svemirska agencija procjenjuje kako se u orbiti trenutačno nalazi više od 170 milijuna komada svemirskog otpada, koji je veći od jednog milimetra. To bi smeće moglo postati opasno s obzirom na to da u orbiti postaje gužva zbog sve više satelita koji se lansiraju, planiranih znanstvenih i turističkih svemirskih letova. Naime, čak i mali komadi koji velikom brzinom udare u satelit, letjelicu ili Međunarodnu svemirsku postaju mogu izazvati velike probleme.

Zato znanstvenici već godinama razmišljaju kako riješiti problem svemirskog smeća. ESA je već testirala "mrežu" kojom bi letjelica u orbiti hvatala veće komade smeća.

Pogled na Zemlju iz svemira (Ilustracija: Getty) Europska svemirska agencija planira čistiti svemirsko smeće

No, profesor Abbott ima nešto drugačiji prijedlog. U nedavno objavljenom članku u časopisu Nature opisao je kako bi problem svemirskog smeća riješio pomoću magneta.

Abbott predlaže da se magneti pričvrste na robotsku ruku kako bi se stvorila posebna električna struja kojom bi se mogli kontrolirati pojedini komadi svemirskog smeća i usporiti u svojoj putanji. Njegov je prijedlog svojevrsna "privlačna zraka", koja na papiru izvrsno izgleda.

Trenutačno je samo pitanje kako je izgraditi i lansirati, rekao je u razgovoru za The Salt Lake Tribune.

Svemirsko smeće Zbog sve više svemirskog smeća sateliti moraju izvoditi opasne manevre

Hoće li Abbottovo rješenje zaista i zaživjeti i riješiti problem svemirskog smeća ili ćemo se ipak morati osloniti na druge modele? U svakom slučaju, problem svemirskog smeća postat će sve izraženiji u godinama koje dolaze. Nadajmo se samo da će pronaći rješenje za njega prije no što ono postane problem za sve što leti u Zemljinoj orbiti i promijeni izgled Plavog planeta.

Izvor: Salt Lake Tribune

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti