Koji spol bolje podnosi hladnoću i zašto?

Nježniji spol ipak nije osjetljiviji na hladnoću od muškaraca, sugerira novo istraživanje američkih znanstvenika.

Branimir Vorša | 30.04.2024. / 14:37

Žena i muškarac se pokušavaju ugrijati, ilustracija
Žena i muškarac se pokušavaju ugrijati, ilustracija (Foto: Getty Images)

Žene možda nisu osjetljivije na hladnoću od muškaraca kao što se dosad vjerovalo, pokazala je nova studija koja dovodi u pitanju tu konvencionalnu mudrost.

Suprotno uvriježenom mišljenju, ženski mehanizmi za očuvanje topline zapravo se aktiviraju na nižoj temperaturi u usporedbi s muškarcima, prema nalazima znanstvenika s američkog Nacionalnog instituta za zdravlje Bethesda.

U istraživanju je sudjelovalo 28 zdravih dobrovoljaca, od čega 16 žena i 12 muškaraca. Svi su sudionici bili podvrgnuti rasponu temperatura od 17 do 31 stupnja Celzija, dok su mjereni različiti fiziološki odgovori.

Iznenađujuće, rezultati su pokazali da su ženska tijela počela trošiti energiju za održavanje topline na približno 22 stupnja Celzija, dok su muška tijela to činila na oko 23 stupnja Celzija. Štoviše, žene su pokazale bolje održavanje unutarnje tjelesne temperature i izolaciju kako su temperature padale, vjerojatno zbog općenito većeg udjela tjelesne masti u usporedbi s muškarcima.

Slika nije dostupna Znanstvenik odgovara na zanimljivo pitanje: Zašto vam je hladnije kad radite od kuće?

Ostaci kostiju u špilji, ilustracija Nova studija daje odgovor na jednu od misterija evolucije

Otkrili smo da su žene imale hladniju nižu kritičnu temperaturu, nalik 'arktičkom' pomaku u usporedbi s muškarcima, pojašnjavaju autori studije koja je objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Naglasili su da je taj "arktički profil" kod žena proizašao iz njihove povećane toplinske izolacije koju osigurava veća razina tjelesne masti u usporedbi s muškarcima.

Zanimljivo je da usprkos tim fiziološkim razlikama, studija nije otkrila značajnu razliku između muškaraca i žena u pogledu najniže podnošljive temperature koju mogu podnijeti. Dodatno, oba su spola prijavila slične razine drhtanja i toplinske ugode kako su se temperature smanjivale, što ukazuje na potencijalnu ravnotežu u toleranciji na hladnoću.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti