"Koji je smisao pametnih satova?"

„U stvari, nikada nisam shvatio zašto nam trebaju pametni satovi kada sve što nam treba imamo na pametnim telefonima“, kaže izvršni šef Huaweija Eric XU Zhijun.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.04.2017. / 08:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Steve Jobs je s predstavljanjem iPada pokrenuo novo veliko tržište te su vrlo brzo brojne tehnološke kompanije predstavila svoje modele tableta, no s vremenom je njihova prodaja smanjena i kompanije su se okrenule „sljedećoj velikoj stvari“, odnosno gadgetu koji bi poput telefona i tableta mogao privući milijune korisnike. Googleovci su pokušali s pametnim naočalama, no pokazalo se kako korisnike ne zanima njihov preskupi uređaj, a većina drugih kompanija, uključujući i Apple, okrenula se nosivoj tehnologiji i pametnim satovima. Analitičari su imali velika očekivanja za prvi model Apple Watcha, no na primjeru ovog uređaja, ali i drugih sličnih satova jasno je kako, barem trenutno, neka velika potražnja za ovim uređajima ne postoji.

Najveća kritika im je što ne donose neke prevelike novitete te, osim npr. senzora otkucaja srca, većinu opcija pametnih satova ionako imamo na telefonima. O „smislu postojanja“ pametnih satova upitao se i trenutni izvršni direktor Huaweija Eric XU Zhijun tijekom govora na skupu analitičara kompanije koji je održan u Shenzhenu. „Nisam čovjek koji nosi satove i nikada nisam bio previše optimističan oko ovog tržišta. U stvari, nikada nisam shvatio zašto nam trebaju pametni satovi kada sve što nam treba imamo na pametnim telefonima“, rekao je Zhijun. Dodao je da svaki puta kada mu dizajneri pametnih satova donesu novu prezentaciju, prvo im kaže da razmisle ima li uopće potrebe za takvim uređajima na tržištu.

Iako nije jedini u ovakvom razmišljanju, prema predviđanjima analitičara prodaja pametnih satova ipak će rasti – očekuje se porast od 18 posto ove godine. Tržištem bi trebao dominirati Apple koji je popravio dojam s novom verzijom svog Apple Watcha pa i u ovoj kompaniji očekuju porast prodaje u odnosu na prošlu godinu, a bit će zanimljivo vidjeti kakva će biti potražnja za nedavno predstavljenim pametnim satom Huaweija – uređajem oko kojeg nije optimističan niti šef ove kompanije.

Izvor: Digital Trends
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti