'Znanost u prolazu' donosi inspirativne priče znanstvenica

Ove godine organizatori su okupili predavačice iz različitih znanstvenih polja, uključujući neuroznanost, mikrobiologiju, tehnologiju tekstila, hidrologiju, kognitivnu znanost, ekologiju, biokemiju, elektrotehniku i računarstvo te tehnologiju kemijskog inženjerstva.

Martina Čizmić | 08.03.2024. / 15:17

"Znanost u prolazu" (Foto: Udruga Penkala)

 Cvjetni trg u Zagrebu, ove subote, 9. 3. 2024. od 11 do 14 sati transformirat će se u interaktivnu istraživačku arenu zahvaljujući znanstvenicama koje će svoje priče i iskustva podijeliti s prolaznicima.

''Znanost u prolazu'' godišnje je događanje koje pretvara javna područja, poput zagrebačkog Cvjetnog trga, u prostor za javno učenje i znanstvenu raspravu i to primarno kroz interakciju i predavanja znanstvenica te promociju njihovih istraživanja. Cilj je događanja pridonijeti prepoznavanju doprinosa žena u znanstvenoj zajednici te u neformalnom okruženju potaknuti dijalog između građana i znanstvenica.

 

Ove godine organizatori su okupili predavačice iz različitih znanstvenih polja, uključujući neuroznanost, mikrobiologiju, tehnologiju tekstila, hidrologiju, kognitivnu znanost, ekologiju, biokemiju, elektrotehniku i računarstvo te tehnologiju kemijskog inženjerstva.

Svi znatiželjni građani, veliki i mali, u subotu imaju priliku saznati kako mravi uspijevaju organizirati svoja složena društva baš tu ispod naših nogu, ili kako naš mozak procesuira nevjerojatne količine informacija svake sekunde, bez da toga postanemo svjesni. Ili će ih zanimati kako znanost doprinosi razvoju ekoloških ambalaža koje bi mogle revolucionarizirati način na koji čovječanstvo promišlja o otpadu i održivosti

 

Među predavačima su dr. sc. Mihaela Bobić Rasonja, istraživačica u području neuroznanosti; izv. prof. dr. sc. Sunčica Bosak, s fokusom na mikrobiologiju i morske kornjače; dr. sc. Iva Brlek, koja istražuje prirodne boje u tekstilu; dr. sc. Jelena Bujan, koja proučava urbane mrave; izv. prof. dr. sc. Renata Geld, voditeljica Centra za kognitivnu znanost koja će raspravljati o suživotu čovjeka i tehnologije; izv. prof. dr. sc. Dajana Kučić Grgić i Anja Rakas koje osmišljavaju ekološki prihvatljivu budućnost i biorazgradljive ambalaže; doc. dr. sc. Kristina Potočki koja će pričati o poplavama, Eda Jovičić, koja istražuje mjerenje depresije; Antonija Matek, koja se bavi fitoplanktonom; Sofia Shkunnikova, iz tvrtke Genos/GlycanAge; Barbara Topolovec, doktorandica od koje ćemo naučiti o pročišćavanju i obrada (otpadnih) voda; te Tea Vasiljević i dr. sc. Kristina Vuković Đerfi koje će nam pričati o tumorima.

 

Program i sve dodatne informacije o događanju dostupne su na službenim stranicama.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti