Znanost već ima revolucionarni test za COVID-19 koji bi se mogao koristiti i u budućim pandemijama?

Testiranja koja se provode uzimanjem briseva su točna, ali spora i stvaraju prevelik pritisak na laboratorije u kojima se prikupljeni uzorci samo gomilaju. Jedno od mogućih rješenja možda je superbrzi CRISPR test.

Branimir Vorša | 16.09.2020. / 11:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ako se želite testirati na novi koronavirus, uobičajena metoda testiranja podrazumijeva da stanete u red, čekate da vam uzmu bris iz nosa i pošalju ga u laboratorij, nakon čega vas čeka - još čekanja. U najboljem slučaju, to traje više sati, a u najgorem i do nekoliko dana, ovisno o tome koliko su laboratoriji opterećeni testiranjem prikupljenih uzoraka.

Dok takav oblik testiranja na COVID-19 funkcionira, on je zbog potrebe za laboratorijskom analizom spor.

Međutim, trenutno se razvijaju novi testovi na COVID-19, koji koriste alat za genetsko modificiranje CRISPR i nameću se kao potencijalno rješenje, jer nude trezultat testiranja u već nekoliko minuta, a mogu se koristiti i kod kuće.

Slika nije dostupna Sveučilište u Oxfordu upozorava: Testovi mogu biti pozitivni i kad je virus neaktivan

Slika nije dostupna Čileanska policija trenira pse da nanjuše osobe zaražene koronavirusom

CRISPR je akronim za Clustered Regularly Interspaced Palindromic Repeats (Grupirana regularna isprepletena palindromička ponavljanja), a za njega su zaslužne znanstvenice Jennifer Doudna i Emmanuelle Charpentier, koje su pronašle način kako programirati protein Cas9 da služi kao alat za rezanje i lijepljenje dijelova DNK, odnosno kao alat za odstranjivanje ili izmjenu dijelova DNK.

Kad je svijet zahvatila panedmija novog koronavirusa Doudna i drugi znanstvenici koji rade s CRISPR-om, fokusirali su svoje napore prema borbi protiv pandemije. Doudna je već dugo vremena radila na primjeni CRISPR-a u dijagnostici u svojem laboratoriju na Berkeleyju i u kompanijama koje je osnovala, Caribou Biosciences i Mammoth Biosciences.

Upravo potonja kompanija Mammoth Biosciences razvila je CRISPR test za COVID-19.

Većina testova koji se trenutno koriste u svijetu su PCR testovi (lančane reakcije polimeraza) koji pretvaraju jednostrune uzorke viralnog RNK u dvostruni DNK te ih nakon toga umnožavaju u velikim količinama radi lakšeg uočavanja.

Sve je to u redu, ali je za to potrena specifična tehnologija, točno određeni enzimi i ciklusi zagrijavanja koji doista moraju precizno podizati temperaturu gore i dolje u brzim intervalima, pojašnjava Colin Baker, profesor sa sveučilišta Lincoln.

Slika nije dostupna Novi testovi već za 20 minuta otkrivaju tko je zaražen koronavirusom?

CRISPR testovi ne zahtijevaju laboratorije, tehničare ili promjene temperatura. Mogu se primijeniti na terenu ili u kući, rezultate daju za 20 minuta i znantno su jeftiniji.

Mammoth je CRISPR tehnologiju malo modificirao pa njihov test, umjesto da traži dio gena kojeg će izrezati, zapravo samo otkriva ciljani gen. Shodno tome, test je nazvan DETECTR, a radi tako da uparuje protein CAS12 (koji uobičajeno služi za rezanje i lijepljenje dijelova DNK) s RNK vodičem koji izgleda poput virusa. Kad se taj par primjeni na uzorak uzet od pacijenta, ako pronađe podudaranja, Cas12 počne rezati ne samo podudarajući RNK, već sav RNK koji pronađe, uključujući i RNK koji je dodan u uzorak.

Sve se to stavlja kroz sustav za otkrivanje protoka, sličan testu za trudnoću, koji RNK zaustavlja na jednoj poziciji ako zaraze nema, a na drugoj ako je SARS-CoV-2 virus prisutan. Rezultat se tako može očitati u obliku linije na komadiću papira. Tako čitav proces pojašnjava Doudna.

Dobar dio posla već je i obavljen, jer je studija vezana za DETECTR objavljena još u travnju u prestižnom časopisu Nature, a proizvodnja počela u svibnju. Laboratorijska verzija testa dobila je u konačnici hitno odobrenje američkog FDA krajem kolovoza.

Doudna kaže da će se prvo koristiti laboratorijske verzije DETECTR testova, a cilj je izrada testova za kućnu uporabu za koje Doudna kaže da bi mogli biti gotovi do kraja tekuće godine.

No, kompanija Mammoth nije jedina koja razvija CRISPR test.v Sherlock Biosciences razvija isti test, isto tako u laboratorijskoj verziji. Oni su zapravo dobili hitno odobrenje američkog FDA prije Mammotha, a njihov test samo koristi drugi protein, Cas13.

Ako se pokaže da CRISPR testovi za kućnu uporabu rade i da su učinkoviti, onda bi oni mogli poslužiti za otkrivanje i drugih zaraza, a ne samo COVID-19, odnosno drugih virusa pa di ti testovi zapravo bili upotrebljivi i u slučajevima nekih budućih epidemija i pandemija, kaže Doudna.

Izvor: Wired

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti