Na potopljenom lokalitetu kod Korčule bademi su se uzgajali prije 6900 godina

U prošlogodišnjim istraživanjima pronađeno je nekoliko koštica maslina te mnoštvo ljusaka badema. Radiokarbonske analize pokazale su da je njihova okvirna starost 6900 godina.

Hina | 12.05.2024. / 11:46

Arheološko otkriće pod morem
Arheološko otkriće pod morem - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru istražuje 7000 godina star neolitički potopljeni lokalitet Soline na otoku Korčuli, a rezultati istraživanja pokazuju da su se ondje u to vrijeme uzgajali bademi i masline, priopćilo je u nedjelju Sveučilište u Zadru.

U istraživanjima koja još traju otkriveni su ostatci veće kamene arhitekture unutar nalazišta, s jasno definiranom linijom obalnoga zida.

Uz izvrsno sačuvani suhozid, na mjestu gdje cesta ulazi u naselje vidi se proširenje te se može pretpostaviti da su na tom mjestu bile dvije povišene kružne konstrukcije, izvorno učvršćene drvenim pilonima zabijenima u tlo, ističe se u priopćenju.

Izgradnja željeznice Maya Train Veliko otkriće meksičkih arheologa: Tijekom gradnje željeznice pronašli su drevnu grobnicu

U prošlogodišnjim istraživanjima pronađeno je nekoliko koštica maslina te mnoštvo ljusaka badema. Radiokarbonske analize pokazale su da je njihova okvirna starost 6900 godina.

U vrijeme prije gotovo 7000 godina na ovom prostoru evidentan je uzgoj badema, dok su masline najvjerojatnije trgovinom uvezene s istočnog Mediterana, i to su zasad najstariji tragovi maslina na Jadranu, istaknuo je Mate Parica sa Sveučilišta u Zadru, koji vodi istraživanje.

Istraživanje financiraju Hrvatska zaklada za znanost (Potopljena neolitička nalazišta u podmorju hrvatskog dijela Jadrana) i udruga Lipa rič (sredstva Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije).

Uz Sveučilište u Zadru, u njemu sudjeluju arheolozi iz Dubrovačkih muzeja, Muzeja grada Kaštela, Muzeja grada Korčule, Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru te Kantharos d.o.o.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti