Svijet se sve više zagrijava: Broj dana s temperaturom iznad 35 stupnjeva nezaustavljivo raste

Međunarodni institut za okoliš i razvoj (IIED) sa sjedištem u Londonu je objavio analizu u kojoj je kvantificirao rastuću prijetnju od ekstremnih vrućina u nekima od najvećih urbanih centara svijeta.

Hina | 28.06.2024. / 11:25

Vrućina u gradu, ilustracija (Foto: Getty Images)

Broj dana u kojima temperatura doseže 35 Celzijevih stupnjeva u 20 najvećih svjetskih glavnih gradova, od Delhija preko Džakarte do Buenos Airesa, porastao je za 52 posto tijekom protekla tri desetljeća, otkrila je analiza think tanka u petak.

Više od 300 milijuna ljudi živi u 20 najmnogoljudnijih glavnih gradova, gdje su na jedinstven način ranjivi na porast temperatura potaknut klimatskim promjenama s obzirom na činjenicu da asfalt i zgrade upijaju i zadržavaju toplinu.

Rast temperature Znanstvenici upozoravaju na dvije opasne posljedice klimatskih promjena i toplinskih valova koje osjećamo u Europi

Glavni gradovi, uključujući Delhi, Dhaku i Manilu, ove su godine već pogođeni opasnim toplinskim valovima, što je prouzročilo niz smrti povezanih s toplinom te zatvaranje škola.

Delhi je zabilježio svoj najduži i najintenzivniji toplinski val u 74 godine, pri čemu je 39 dana zaredom bilo s maksimalnim temperaturama iznad 40 Celzijevih stupnjeva od 14. svibnja do 21. lipnja, prema podacima metorološke postaje.

Vrućina, ilustracija Ljetni maksimumi su na najvišoj razini u posljednja dva tisućljeća

Međunarodni institut za okoliš i razvoj (IIED) sa sjedištem u Londonu je objavio analizu u kojoj je kvantificirao rastuću prijetnju od ekstremnih vrućina u nekima od najvećih urbanih centara svijeta.

Koristeći podatke o površinskoj temperaturi s meteoroloških postaja u zračnim lukama, istraživači su otkrili da je od 2014. do 2023. sveukupno bilo gotovo 6500 dana ili slučajeva kada je temperatura u jednom od 20 gradova dosegla 35 Celzijevih stupnjeva ili više. U desetljeću od 1994. do 2003., taj je broj iznosio tek 4755.

Znamo da se toplo vrijeme ne osjeti jednako u različitim gradovima, kazao je Tucker Landesman, istraživač IIED-a.

Djevojka gleda kroz prozor Trebate li otvoriti ili zatvoriti prozore tijekom velikih vrućina? Odgovor je jasan, no na jednu stvar treba pripaziti

Džepovi ekstremnih vrućina su vjerojatniji u određenim tipovima četvrti i komercijalnim područjima. To je povezano s nejednakošću i načinom na koji dizajniramo zgrade i javnu infrastrukturu.

Indonezijski glavni grad Džakarta se suočio s najvećim apsolutnim porastom broja dana s temperaturom preko 35 Celzijevih stupnjeva, od 28 dana u razdoblju između 1994. i 2003. do 167 dana u najrecentnijem desetljeću.

Seul u Južnoj Koreji je s devet dana prešao na 58, a Buenos Aires sa sedam na 35.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti