Znanstvenici upozoravaju na dvije opasne posljedice klimatskih promjena i toplinskih valova koje osjećamo u Europi

Znanstvenici pozivaju na drastične promjene, kako u Europi, tako i u svijetu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.06.2024. / 10:27

Rast temperature (Foto: Getty Images)

O klimatskim promjenama i njihovom utjecaju na svijet oko nas govori se godinama. Stručnjaci i znanstvenici upozoravaju kako nas, ako se nešto radikalno ne promijeni, u budućnosti očekuju prilično pesimistični scenariji. Kako klimatske promjene već sada utječu na Europu, pokazuje posljednji izvještaj objavljen u Natureu, a koji je baziran na stotinama istraživanja o utjecaju vremenskih uvjeta na zdravlje ljudi.

Djevojka gleda kroz prozor Trebate li otvoriti ili zatvoriti prozore tijekom velikih vrućina? Odgovor je jasan, no na jednu stvar treba pripaziti

Znanstvenica Rachel Lowe iz Katalonskog instituta za istraživanje i napredne studije i njene kolege pratile su 42 različita indikatora o povezanosti klimatskih promjena i njihovom utjecaju na zdravlje, uključujući i alarmantno povećanje smrtnosti povezanih s velikim vrućinama te širenje infektivnih bolesti. Zaključak njihovog istraživanja nije pozitivan te Lowe kaže kako su potrebne drastične akcije, kako u Europi, tako i diljem svijeta kako bi se zaštitila populacija.

Smrtonosna vrućina

Ovaj tjedan smo pisali koliko ekstremne vrućine mogu biti opasne po zdravlje, pogotovo za starije osobe i srčane bolesnike, a kako su temperature sve veće, tako se povećava i broj zabilježenih smrtnih slučajeva. A o kakvom se utjecaju radi, pokazalo je i ovo istraživanje. Prema tim podacima, u razdoblju od 2013. do 2022., a u odnosu na razdoblje od 2003. do 2012. godine, broj smrti povezanih s vrućinama povećao se u prosjeku za 17 na 100 tisuća stanovnika. Pri čemu treba naglasiti kako vrućine lošije utječu na žene, odnosno zabilježena je veća smrtnost žena u odnosu na muškarce.

Jedan od razloga koji bi to mogao objasnit jest u razlikama u smislu gubitka topline iz tijela i maksimalne stope znojenja, a također žene mogu biti izložene većem riziku od toplinskog stresa nakon ovulacije, kada je njihova tjelesna temperatura veća. Također, žene općenito žive duže od muškaraca, a stariji su ljudi osjetljiviji na probleme i stres povezan s velikim vrućinama, objašnjavaju znanstvenici u ovoj studiji.

Krpelji i paraziti

Druga negativna i opasna posljedica klimatskih promjena i porasta temperatura koja se spominje u ovoj studiji odnosi se i na parazite koji su se proširili pa sada prenose bolesti u više europskih regija, kao i na krpelje čija populacija raste. Znanstvenici posebno izdvajaju širenje jednostaničnog parazita Leishmania infantum koji se prenosi putem pješčanih mušica, a na koži uzrokuje čireve, dok u najgorim slučajevima zaraza može rezultirati groznicom, oticanjem jetre i slezene pa čak i smrću.

Vrućina, ilustracija Ljetni maksimumi su na najvišoj razini u posljednja dva tisućljeća

Topliji i vlažniji uvjeti u Europi pogoduju širenju, odnosno preživljavanju i razmnožavanju takvih mušica i parazita i na sjevernija područja, a podaci pokazuju kako je njihov broj veći u 2010.-ima u odnosu na prvo desetljeće ovog stoljeća. Također, takvi su uvjeti pogodni i za širenje krpelja Ixodes ricinus koji također može prenijeti niz bolesti, uključujući i lajmsku bolest i krpeljnog encefalitisa, čije posljedice mogu biti iznimno teške. Podaci jasno pokazuju kako je klima u posljednjih deset godina puno pogodnija za širenje ovog krpelja u odnosu na razdoblje od 1951. do 1960. godine, mjereći po broju mjeseci tijekom kojih su temperature bile idealne za njihov životni ciklus. 

Izvor: Nature
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti