Istraživanje pokazuje kako dobro mentalno zdravlje 11-godišnjaka smanjuje rizik od pretilosti sa 17

Dobro mentalno zdravlje u dobi od 11 godina smanjuje rizik od pretilosti ili prekomjerne tjelesne težine u dobi od 17 godina, pokazuje istraživanje, objavila je njemačka agencija dpa.

Hina | 10.10.2024. / 12:57

Pretilost, ilustracija (Foto: Getty Images)

Studija koju su na 8000 mladih osoba proveli istraživači sa Sveučilišta u Liverpoolu i Sveučilišta Maynooth objavljena je u časopisu Obesity.

Analizirani su podaci dobiveni od 4556 11-godišnjaka i 3791 14-godišnjaka za koje se smatra da su pretili ili da imaju prekomjernu tjelesnu težinu, a onda ih se ponovo promatralo kad su napunili 17 godina. 

Njihovo psihološko stanje je evaluirano pitanjima na koja su odgovarali ponaosob ili njihovi skrbnici, a odnosila su se na samopoštovanje, sreću, simptome depresije, društvenu potporu, zadovoljstvo izgledom i zlostavljanje na internetu.

Istraživanje je ustanovilo da je bolje mentalno zdravlje i dobro psihosocijalno stanje u dobi od 11 godina, ali ne i 14, povezano s prestankom pretilosti do 17. godine.

  Mršavljenje Novo istraživanje podupire jednostavnu strategiju za gubitak kilograma koja ne uključuje lijekove

Srčani udar, ilustracija "Čarobni" lijekovi za mršavljenje mogu uzrokovati ozbiljne probleme sa zdravljem

Među pretilima u dobi od 11 i 14 godina, oko 12 posto 11-godišnjaka i četiri posto 14-godišnjaka imalo je normalnu tjelesnu težinu u dobi od 17 godina.

Ova studija prva pokazuje kako dobro psihološko stanje, naročito u dobi od 11 godina, igra važnu ulogu u objašnjavanju zašto neka djeca prijeđu u zdravu tjelesnu težinu, a druga ostanu pretila do 17. godine, rekao je Gusti Ngurah Edi Putra sa Sveučilišta u Liverpoolu.

Premda je potreban daljnji rad kako bi se razumjelo zašto je rana adolescencija ključna točka, znamo da je to vrijeme u djetetovom životu kada možda doživljava promjene, poput prelaska u srednju školu (...) Integracija psihološke potpore u trenutno liječenje i prevenciju pretilosti, osobito tijekom (tog) osjetljivog razdoblja bi moglo biti važno, naglasio je. 

Profesor Eric Robinson iz iste ustanove je dodao da već neko vrijeme znamo da pretilost i prekomjerna tjelesna težina predstavljaju psihološki problem, a ova nova otkrića se poklapaju s drugim dokazima koji upućuju na to da kao društvo moramo obavljati bolji posao kada je riječ o podršci za ljude s pretilošću ako želimo postići ozbiljan napredak u smanjenju pretilosti. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti