"Čarobni" lijekovi za mršavljenje mogu uzrokovati ozbiljne probleme sa zdravljem

Nagli gubitak težine na lijeku za mršavljenje doveo je do opasnih problema sa srcem kod muškarca iz SAD-a zbog neprilagođenih doza lijekova, naglašavajući rizike nekontroliranog liječenja.

Branimir Vorša | 13.08.2024. / 14:00

Srčani udar, ilustracija
Srčani udar, ilustracija (Foto: Getty Images)

62-godišnji muškarac iz SAD-a doživio je ozbiljne komplikacije nakon brzog gubitka tjelesne težine dok je uzimao više lijekova, naglašavajući rizik neprilagođavanja doza lijekova tijekom značajnih promjena tjelesne težine.

Muškarcu teškom 132 kg dijagnosticiran je dijabetes tipa 2 i hipotireoza, a oboje je bilo povezano s njegovom pretilošću. Liječnik mu je propisao dnevne injekcije inzulina, levotiroksin za njegovu štitnjaču i tjednu dozu tirzepatida, popularnog lijeka za mršavljenje koji također pomaže u kontroli šećera u krvi.

Tirzepatid je bio vrlo učinkovit, dovodeći do značajnog gubitka težine od 39 kg unutar šest mjeseci, gotovo 30 posto njegove tjelesne težine. Međutim, to brzo smanjenje imalo je ozbiljne posljedice. Muškarac je ubrzo potražio hitnu medicinsku pomoć zbog palpitacija, pretjeranog znojenja, zbunjenosti, vrućice i drhtanja ruku, prema studiji slučaja koju je provelo američko Sveučilište Colorado.

Neočekivani problemi sa srcem

Liječnici su otkrili da su ti simptomi uzrokovani fibrilacijom atrija, odnosno nepravilnim otkucajima srca, za koje su daljnji testovi otkrili da je posljedica tireotoksikoze - viška hormona štitnjače u tijelu. To se dogodilo jer je, kako se njegova težina smanjivala, njegova doza levotiroksina postala previsoka za njegovu novu tjelesnu težinu, povećavajući se s 1,5 μg po kilogramu na 2,15 μg po kilogramu zbog gubitka tjelesne težine.

Slučaj tog Amerikanca naglašava važnost prilagodbe doza lijekova sa značajnim promjenama težine. Propuštanje kontrolnog pregleda kod liječnika također je pridonijelo propustu u upravljanju njegovim lijekovima.

Sa sve većom upotrebom tirzepatida i drugih analoga GLP-1 za liječenje pacijenata s pretilošću, preporučujemo pomnu procjenu pacijenata koji koriste tirzepatid (u početku svakih 4 do 6 tjedana) za procjenu odgovora na terapiju, nuspojave te moguću prilagodbu doze drugih lijekova koji se istovremeno uzimaju, savjetuju autori studije koja je objavljena u časopisu JAMA Internal Medicine.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti