Stručnjaci pozdravljaju odluku britanske vlade: Evo što će se u budućnosti dodavati pšeničnom brašnu

Folna kiselina dodavat će se pšeničnom brašnu od necjelovitog zrna u Ujedinjenom Kraljevstvu kako bi se spriječile urođene mane, piše BBC.

Hina | 15.11.2024. / 09:38

Kruh, ilustracija (Foto: Getty Images)

Dodavanje folne kiseline u brašno moglo bi se svake godine spriječiti oko 200 slučajeva defekata neuralne cijevi, kao što je spina bifida, i poboljšati zdravlje trudnica, kaže vlada, koja proizvođačima daje rok do kraja 2026. za prilagodbu.

Buduće majke i žene koje pokušavaju zatrudnjeti trebale bi nastaviti uzimati dodatnu folnu kiselinu - sintetičku verziju folata - kako trenutno savjetuju liječnici.

Folna kiselina osobito je važna u ranoj trudnoći jer pomaže u pravilnom razvoju djetetova mozga, lubanje i leđne moždine.

Stručnjaci, od kojih su mnogi pozivali na taj potez već niz godina, pozdravili su odluku vlade.

Slika nije dostupna Razmišljate o trudnoći? Evo što znanost kaže, na što biste trebali obratiti pozornost

Ova objava uslijedila je nakon poboljšanja zdravlja u drugim zemljama, poput Australije i Kanade, gdje se ta praksa već provodi.

Neki međutim kažu da promjena ne ide dovoljno daleko i da bi trebalo uključiti više namirnica.

Profesorica neonatalne medicine na Imperial Collegeu u Londonu Neena Modi rekla je da će to dovesti u nepovoljan položaj skupine kao što su žene koje su osjetljive na gluten, jedu rižu radije nego kruh i proizvode od integralnog brašna.

Time se pridonosi znatnim zdravstvenim nejednakostima koje već postoje u Ujedinjenom Kraljevstvu, kazala je.

Folat, poznat i kao vitamin B9, nalazi se u svakodnevnoj hrani kao što su grah i zeleno povrće, što znači da većina ljudi dobiva dovoljnu dozu redovitom, zdravom prehranom.

Osim toga, britanski Državni zavod za zadravstvo (NHS) preporučuje ženama koje pokušavaju zatrudnjeti da uzimaju dodatke folne kiseline otprilike tri mjeseca prije trudnoće i najmanje 12 tjedana nakon što zatrudne. Ova će preporuka ostati na snazi.

Procjenjuje se da je polovica svih trudnoća u Velikoj Britaniji neplanirana. Obogaćivanje brašna će stoga pomoći u povećanju unosa folne kiseline u populaciji i, neizravno, bolje zaštititi nerođene bebe.

Smrznuti kruh Može li zamrzavanje kruha doista biti i zdravije? Evo što kaže stručnjak

Vladino neovisno savjetodavno tijelo proučilo je sve dokaze i zadovoljno je odlukom o obogaćivanju brašna te smatra da je to ispravan način djelovanja za društvo u cjelini.

Mali mlinari (koji proizvode manje od 500 metričkih tona brašna godišnje) bit će izuzeti.

Brašno je već obogaćeno kalcijem, niacinom, tiaminom i željezom u svrhu poboljšanja javnog zdravlja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti