Razmišljate o trudnoći? Evo što znanost kaže, na što biste trebali obratiti pozornost

Ako vas brinu moguće nuspojave, znanstvenici kažu da je trenutna preporučena doza folne kiseline bezopasna i ne može imati nepovoljan utjecaj na zdravlje.

Hina | 22.02.2022. / 08:18

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Žene bi trebale uzimati folnu kiselinu ako planiraju zatrudnjeti ili su u prvom tromjesečju trudnoće jer istraživanja pokazuju da to može znatno smanjiti rizik od nekih urođenih mana djeteta.

 

Radi se o urođenim neurološkim anomalijama poznatijim pod nazivom defekti neuralnih cijevi zbog kojih se djetetova leđna moždina i mozak ne mogu normalno razvijati.

Slika nije dostupna Američka studija potvrdila: Cijepljenje protiv koronavirusa u trudnoći pomaže zaštiti novorođenčadi

Folna kiselina prisutna je u mnogim namirnicama kao što su sol, mliječni proizvodi i žitarice za doručak, a to je istaknuto i na pakiranju proizvoda.

Doduše, stručnjaci smatraju da bi se pri planiranju trudnoće i u prvom tromjesečju folnu kiselinu trebalo uzimati dodatno, u obliku tableta.

Preporučena doza je 400 mikrograma dnevno, kažu liječnici iz Centra za kontrolu bolesti u SAD-u i njemačkog Federalnog instituta za procjenu rizika (BfR).

Ako vas brinu moguće nuspojave, znanstvenici kažu da je trenutna preporučena doza folne kiseline bezopasna i ne može imati nepovoljan utjecaj na zdravlje.

Iz Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) kažu da se može uzeti do 1000 mikrograma folne kiseline dnevno bez rizika od nuspojava.

Trudnice trebaju više folne kiseline i tijekom drugih dvaju tromjesečja i dojenja, kažu liječnici.

Slika nije dostupna Novo istraživanje podiglo prašinu: Trudnicama se savjetuje da u potpunosti izbjegavaju kavu

U toj fazi trudnice ne trebaju nužno uzimati tablete ako se potrude jesti više namirnica bogatih folnom kiselinom.

Folat, poznat i kao vitamin B9 i folacin, jedan je od B vitamina. Folna kiselina u hrani se ne pojavljuje prirodno, već je dodana naknadno.

Lisnato povrće poput špinata i salate, rajčica, mahuna, orašastih plodova, naranče, integralnih proizvoda, krumpira, jetrica i jaja namirnice su bogate folatom.

Ako jedete ove namirnice vjerojatno ste si osigurali dovoljno folata pa se uzimanje dodatne folne kiseline preporučuje samo prije i tijekom trudnoće.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti