Američka studija potvrdila: Cijepljenje protiv koronavirusa u trudnoći pomaže zaštiti novorođenčadi

CDC preporuča da se žene koje su trudne ili doje, ili sada pokušavaju zatrudnjeti ili bi mogle zatrudnjeti u budućnosti, redovito cijepe u skladu s važećim preporukama.

Hina | 17.02.2022. / 10:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Cijepljenje trudnica protiv koronavirusa može pomoći u sprječavanju hospitalizacija novorođenčadi zbog COVID-19, posebno ako su buduće majke primile cjepivo kasnije u trudnoći, pokazalo je novo američko istraživanje.

Otkriće baca svjetlo na pitanje odnose li se prednosti cijepljenja tijekom trudnoće na dojenčad koja bi bila premlada da primi cjepiva.

Znanstvenici nekoliko pedijatrijskih bolnica i američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) proučavali su djecu mlađu od šest mjeseci između srpnja 2021. i siječnja 2022.

Slika nije dostupna Istraživanje pokazalo: Pfizerovo i Modernino cjepivo sigurno je za trudnice i dojilje, ali i njihovu novorođenčad

Studija je analizirala podatke o 379 hospitaliziranih dojenčadi - 176 s COVID-19 i 203 koja su primljena zbog drugih problema.

Utvrđeno je da su cjepiva protiv COVID-19 bila učinkovita u 61 posto u sprječavanju hospitalizacija djece čije su majke bile cijepljene tijekom trudnoće.

Ta je zaštita porasla na 80 posto kada su majke bile cijepljene od 21. tjedna trudnoće nadalje do 14 dana prije poroda. Učinkovitost cijepljenja pala je na 32 posto za bebe čije su majke cijepljene ranije tijekom trudnoće.

Autori studije upozorili su da procjene učinkovitosti cjepiva ranije u trudnoći treba tumačiti s oprezom zbog male veličine uzorka.

Želimo osigurati da štitimo i mamu i novorođenče, rekla je Dana Meaney-Delman iz CDC-a.

Slika nije dostupna Može li cijepljenje trudnica zaštititi i majku i dijete od COVID-19? Izraelski znanstvenici misle da može

Tako da čim trudnica želi biti cijepljena, treba to i učiniti.

Trudnice su pod povećanim rizikom od teškog oblika COVID-19, a zaraza COVID-19 tijekom trudnoće može povećati rizik od prijevremenog poroda, mrtvorođenosti i drugih mogućih komplikacija trudnoće, prema CDC-u.

CDC preporuča da se žene koje su trudne ili doje, ili sada pokušavaju zatrudnjeti ili bi mogle zatrudnjeti u budućnosti, redovito cijepe u skladu s važećim preporukama.

Prethodne studije pokazale su da cijepljenje protiv koronavirusa tijekom trudnoće nije bilo povezano s prijevremenim porodom ili nedovoljnom tjelesnom težinom novorođenčadi.

Slika nije dostupna Američka studija pokazala: Cijepljenje protiv COVID-19 u trudnoći nije povezano s komplikacijama pri porodu

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti