Znanstvenici otkrili začarani krug: Depresija kod starijih može dovesti do gubitka pamćenja

Ne samo da depresija utječe na pamćenje, čini se i obrnuto, izvijestili su istraživači

Hina | 28.06.2024. / 14:00

Depresija, ilustracija (Foto: Getty Images)

Depresija može pridonijeti gubitku pamćenja i obrnuto, tvrde istraživači koji su proučavali oko 8200 Britanaca tijekom dva desetljeća.

Tim je otkrio da je "linearna promjena simptoma depresije" "pridonijela ubrzanom gubitku pamćenja" među promatranom skupinom, koju su činili ljudi u dobi od 50 i više godina, a prosječne starosti od 64 godine.

Depresija Znanstvenici upozoravaju na povezanost depresije i demencije kod osoba starijih od 50 godina

Ali ne samo da depresija utječe na pamćenje, čini se i obrnuto, izvijestili su istraživači u radu koji je objavila Američka liječnička udruga.

Brža promjena u pamćenju također je recipročno povezana s bržom promjenom simptoma depresije tijekom vremena, prema britansko-američkom timu znanstvenika i liječnika s University College London, University of Rochester Medical Center i Brighton and Sussex Medical School.

Psihološko raspoloženje i performanse pamćenja temeljno su povezani, objasnili su istraživači, ističući da, iako je kognitivna disfunkcija prethodno bila povezana s depresijom, smjer ove povezanosti nije bio jasan.

Zagrljaj, ilustracija Svakodnevna gesta može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

Sudionici su ispitivani svake druge godine između 2002. i 2019., koristeći mjerenja kao što su testovi pamćenja i verbalne tečnosti, kao i format za procjenu simptoma depresije koji je osigurao Centar za epidemiološke studije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti