Znanstvenici misle da su napokon razriješili misterij dviju mrlja veličine kontinenta u Zemljinoj kori

Ako se hipoteze ove studije pokažu istinitima, to bi značilo da se dokazi o koliziji koja je formirala Zemljin satelit nalaze u njoj.

Hina | 02.11.2023. / 11:43

Zemlja (Foto: Getty Images)

Seizmolozi od sedamdesetih govore o dvjema misterioznim mrljama veličine kontinenata u najdubljem dijelu Zemljina plašta, a sada smatraju kako su one potencijalno posljedica davne kataklizme.

Dvije mrlje, jedna ispod Afrike, a druga u regiji južnog Pacifika, gušće su od svoje okoline. Moguće je da su one ostaci kataklizme iz rane povijesti našeg planeta koja je potencijalno dovela do formiranja Mjeseca. Znanstvenici nagađaju kako je Zemlju udario objekt veličine Marsa, prozvan Theia, objavili su u srijedu.

Ta snažna kolizija, nedavno datirana na prije 4,46 milijardi godina, poslala je dijelove Zemlje u svemir, što je dovelo do stvaranja Mjeseca. No ostaci Theije možda su i dalje unutar Zemlje, na dubini točno iznad njezine jezgre.

Solarna oluja, ilustracija Zemlja je prije gotovo 15.000 godina pretrpjela najsnažniju solarnu oluju u povijesti: "Ne znamo kakve bi bile posljedice u današnjem svijetu"

Znanstvenici su računalnom simulacijom istraživali utjecaj kataklizme, geofizičke postavke, materijal od kojeg je Theia najvjerojatnije bila sastavljena i evoluciju Zemljina plašta.

Na temelju simulacija ustvrdili su kako je moguće da je većina Theije apsorbirana u Zemlju, formirajući mrlje, dok su rezidue formirale Mjesec.

Dna tih mrlja su 2900 kilometara ispod nas. Dvije mrlje čine oko 2 posto zemljine mase, rekao je geofizičar Qian Yuan s američkog Sveučilišta Caltech, voditelj istraživanja objavljenog u časopisu Nature.

One su otkrivene slanjem seizmičkih valova koji su usporili u te dvije regije u odnosu na okolinu. Obje su mrlje dvostruko veće mase od Mjeseca, objasnio je.

Zemlja Kako je nastala voda na Zemlji? Znanstvenici misle da su došli do značajnih otkrića

Ako se hipoteze ove studije pokažu istinitima, to bi značilo da se dokazi o koliziji koja je formirala Zemljin satelit nalaze u njoj.

Nije bilo previše konsenzusa o tome možemo li pronaći dokaze za ovaj događaj, ne samo na Mjesecu već i u nekim vidljivim svojstvima moderne Zemlje, rekao je Paul Asimow, profesor geologije i geokemije na Caltechu, koautor studije.

Dvije su mrlje "najveća odstupanja u strukturi Zemlje", dodao je.

To je nevjerojatno jer možemo otkriti ostatke drugog planeta - Theije - ako kopamo dovoljno duboko u Zemljin plašt, nadovezao se astronom i koautor studije Hongping Deng sa Šangajskog astronomskog opservatorija Kineske akademije znanosti.

Smatra se da povećana gustoća mrlja dolazi od visoke razine željeza – slične kao u Mjesečevu kamenju, što bi bilo logično ako su napravljene od istog izvornog materijala kao Theia.

NASA-in lander InSight Studija otkrila koliko su Mars i Zemlja zapravo različiti

Stjecanje boljeg razumijevanja pretpostavljenog golemog udara moglo bi pružiti uvid u evoluciju Zemlje i drugih planeta Sunčeva sustava.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti