Znanstvenici misle da su otkrili "oceanski planet" u našem susjedstvu koji je puno vlažniji od Zemlje

Cadieux i njegovi kolege očekuju da bi ovaj egzoplanet mogao biti puno vlažniji od Zemlje.

Martina Čizmić | 25.08.2022. / 09:42

Ilustracija oceanskog planeta TOI-1452b (Foto: Benoit Gougeon, Univeriste de Montreal)

 Međunarodni tim astronoma objavio je kako su otkrili potencijalni "oceanski egzoplanet" koji se nalazi u orbiti binarnog sustava udaljenog tek 100 svjetlosnih godina od Zemlje.

Egzoplanet koji ima službenu oznaku TOI-1452b, trebao bi biti nešto veći od Zemlje i nalaziti se u zoni koja podržava život. No, da bi zaista mogli sve to potvrditi, znanstvenici ga moraju bolje proučiti.

TOI-1452b je jedan od najboljih kandidata za oceanski planet kojeg smo do sad pronašli. Njegov radijus i masa sugeriraju puno manju gustoću nego što bismo očekivali od planeta koji je zapravo sastavljen od metala i kamena, kao što je to Zemlja, pojasnio je u objavi za medije vodeći autor istraživanja i doktorand sa Sveučilišta u Montrealu, Charles Cadieux.

Slika nije dostupna NASA ima novi plan kako napraviti slike egzoplaneta koje će nam definitivno potvrditi jesu li nastanjivi

Maglica Carina Fotografije koje je čekao cijeli svijet: NASA objavila nevjerojatne slike iz dubine svemira koje je snimio moćni teleskop James Webb

Cadieux i njegovi kolege očekuju da bi ovaj egzoplanet mogao biti puno vlažniji od Zemlje. Procjenjuju da bi čak 30 posto njegove mase moglo otpadati na vodu. Za usporedbu, na Zemlji je to tek jedan posto.

Da bi se u binarnom sustavu koji su promatrali mogao skrivati ovakav biser, tim je primijetio tijekom promatranja NASA-inim svemirskim teleskopom TESS. Potom su ga pomnije promotrili instrumentima u opservatoriju u Quebecu, a sad se nadaju da bi sve njegove tajne mogli otkriti pomoću NASA-inog svemirskog teleskopa James Webb.

On bi mogao biti presudan za bolje razumijevanje TOI-1452b. Čim to bude moguće, rezervirat ćemo vrijeme na Webbu kako bismo mogli proučiti ovaj čudan i neobičan svijet, dodao je koautor istraživanja, profesor Rene Doyon sa Sveučilišta u Montrealu.

Izvor: Sveučilište u Montrealu

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti