Znanstvenici napravili 3D model tunela za nuklearna testiranja

Stručnjaci su zabrinuti jer očekuju da će se test dogoditi uskoro i da ga treba shvatiti vrlo ozbiljno.

Monika Nožić Monika Nožinić | 17.04.2017. / 07:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Koristeći seizmičke i topografske podatke te satelitske snimke visoke rezolucije koje su objavili NASA i japansko ministarstvo ekonomije, trgovine i industrije, Jeffrey Lewis i njegove kolege na Moterey Institutu za međunarodne studije napravili su 3D model tunela koji se proteže ispod planine Punggye-ri na sjeveroistoku Sjeverne Koreje, gdje se obavljaju nuklearna testiranja.

Nakon aktivnosti na nuklearnom poligonu u Sjevernoj Koreji, pojavile su se glasine o mogućnosti novog nuklearnog testa koji bi bio šesti po redu u posljednjih šest godina i jasan znak da se vojni razvoj Sjeverne Koreje nastavlja.

Budući da je u pitanju Sjeverna Koreja, do informacija je teško doći pa se ne može se sa sigurnošću potvrditi da će testirati nuklearnu bombu, no stručnjaci su zabrinuti jer očekuju da će se test dogoditi uskoro i da ga treba shvatiti vrlo ozbiljno.

Jedina poznata stvar je područje gdje će testiranje najvjerojatnije biti obavljeno jer se svaka eksplozija može vidjeti na seizmografima koji se koriste za otkrivanje potresa, što je analitičarima pomoglo da pronađu mjesto na kojem se obavlja testiranje na sjeveroistoku zemlje.

Lewis i njegove kolege popunili su vizualne detalje na temelju fotografija tunela u SAD-u i animacija koje je napravila Sjeverna Koreja.

Pogledajte kako sve izgleda:

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti