Znanstvenici napravili prve naočale za virtualnu stvarnost za - miševe

Osim ljudi, u virtualnim svjetovima, barem u svrhu istraživanja, u budućnosti bi vrijeme mogle provoditi i - životinje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.12.2023. / 10:26

VR sustav za miševe (Foto: Northwestern/Dom Pinke)

Za nekoliko mjeseci u prodaji bi se trebao pojaviti proizvod koji bi mogao označiti početak revolucije virtualne i proširene stvarnosti. Riječ je o Appleovom uređaju Vision Pro za koji osobe koje su ga isprobale imaju samo riječi hvale, a usprkos tome što su očekivanja za njega iznimno velika, već sada znamo da prodajne brojke neće biti velike. Razlog je cijena od 3500 dolara.

Tim Cook Apple je fokus prebacio na novi uređaj, cilj je - niža cijena

Meta je već predstavila nekoliko modela VR naočala te ulaže velike resurse u razvoj novih modela, kao i svog virtualnog svijeta jer je Zuckerberg uvjeren kako će s vremenom ljudi veliki dio svog vremena provoditi u virtualnim svjetovima. No osim ljudi, čini se kako bi u virtualnim svjetovima dio vremena mogle provoditi i - životinje.

Kako je provođenje nekih testova i eksperimenata o ponašanju životinja jako teško provoditi u stvarnim uvjetima, čini se idealnim takva istraživanja provoditi u virtualnom svijetu. Za tako nešto čini se kako bi trebale postojati posebne VR naočale za životinje, a vjerovali ili ne, takve naočale već postoje. Za njih su zaslužni znanstvenici Northwestern Universityja koji ponašanje miševa žele istražiti u takvim VR uvjetima. Oni su prva istraživanja radili postavljajući miševe u prostorije opremljene ravnim ekranima, no tako nisu uspjeli postići pravo 3D okruženje.

Odustali su od takvih lažnih i neuvjerljivih VR svjetova i odlučili su se napraviti prve VR naočale za miševe. Taj su sustav nazvali iMRSIV (Miniature Rodent Stereo Illumination VR) te za razliku od VR uređaja za ljude nije napravljen kako bi se postavio na glavu miševima, već su naočale postavljene ispred kotača na kojem miševi trče te pokrivaju cijelo njegovo vidno polje, na isti način kao i klasične naočale za virtualnu stvarnost. Dizajnirali smo i napravili prilagođeni držač za naočale. Cijelo optički zaslon - ekrani i leće, sve ide oko miša, objasnio je koautor studije John Issa.

Samsung Galaxy Samsung već priprema odgovor na Appleove VR naočale Vision Pro

S ovim naočalama miševi su se brzo navikli na novo iskustvo. Kako bi istražili kako miševi reagiraju na prijetnje poput predatorskih ptica, znanstvenici su u naočalama projicirali tamne mrlje koje se povećavaju u vrhu ekrana. Miševi su instinktivno reagirali na te prijetnje - zaustavili bi se ili bi brže potrčali, što bi napravili i u prirodi, odnosno u stvarnim uvjetima.

U budućnosti znanstvenici planiraju nove testove poput postavljanja miševa u ulogu predatora u virtualnom okruženju u kojem će im prikazivati insekte i pratiti kako će reagirati na njih.

Izvor: Gizmodo
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti