Znanstvenici napravili uređaj za "zračni nadzor" koronavirusa koji bi mogao ponovno napuniti kina i restorane

Znanstvenici su otkrili da uzorci iz zraka bolje detektiraju virus od briseva površina pa su to iskoristili za stvaranje uređaja za "zračni nadzor".

Hina | 08.10.2021. / 12:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici iz Singapura osmislili su uređaj koji otkriva koronavirus u zraku u zatvorenim prostorijama, čime se povećava mogućnost "zračnog nadzora" virusa kao nadopuna testiranja pojedinaca.

Metoda uzorkovanja zraka znači da bi "rano upozoravanje na rizik od infekcije" moglo biti moguće na bolničkim odjelima i u umirovljeničkim domovima, a mogla bi se i povećati sposobnosti praćenja virusa na javnim mjestima gdje se ljudi okupljaju u zatvorenom prostoru, poput restorana i kina.

Beba (Foto: Getty Images) U Singapuru rođeno dijete s antitijelima protiv bolesti COVID-19

Tim znanstvenika i liječnika s Tehnološkog sveučilišta Nanyang u Singapuru (NTU Singapore) i Nacionalnog sveučilišta u Singapuru (NUS) usporedio je rezultate uzorkovanja zraka s rezultatima površinskih brisova uzetih na dva lokalna bolnička odjela tijekom prvog vala epidemije koronavirusa u Singapuru prošle godine i utvrdili su da uzorci iz zraka bolje detektiraju virus od brisova površina.

Prema Irvanu Luhungu, koautoru studije iz NTU-a, rezultati su pokazali "svestranost i osjetljivost uzorkovanja zraka za praćenje virusa SARS-CoV-2 u bolničkim okruženjima, što je nešto što se ranije nije smatralo mogućim zbog snažnog ventiliranja bolničkih odjela".

Biometrijska identifikacija (Foto: Getty Images) Kome još treba putovnica? Stanovnici Singapura za identifikaciju će koristiti svoje lice i oči

Singapursko ministarstvo zdravstva zadnjih je dana izvještavalo o rekordnom broju oboljelih i zaraženih, s dnevnim brojem slučajeva od oko 3500 ovaj tjedan i devet smrtnih slučajeva u utorak, najviše u jednom danu.

Prema timu NTU-NUS-a, to brzo širenje virusa "naglašava potrebu za brzom identifikacijom prisutnosti virusa SARS-CoV-2 u okolišu".

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti