U Singapuru rođeno dijete s antitijelima protiv bolesti COVID-19

Ono što će biti veoma važno utvrditi je, koliko dugo ta antitijela ostaju u tijelu u količini u kojoj mogu štititi dijete od bolesti, ali i kako je uopće došlo do prijenosa.

Martina Čizmić | 29.11.2020. / 11:20

Galerija

 Liječnici iz Singapura objavili su kako je jedna njihova pacijentica rodila zdravo dijete koje od samog rođenja ima antitijela protiv COVID-a.

Kako prenosi Reuters, žena iz Singapura oboljela je od bolesti COVID-19 u ožujku, kad je bila trudna, a rodila je u studenom. Ni majka ni dijete nisu u tom trenutku bili zaraženi koronavirusom, ali su liječnici otkrili da dijete već u sebi ima antitijela koja ga štite.

Slika nije dostupna Mogli biste se iznenaditi: Novo istraživanje otkrilo  koji je spol otporniji na COVID-19

Slika nije dostupna Nova saznanja: Znanstvenici otkrili da, unatoč nestanku antitijela, imunosni sustav i dalje zna kako se boriti protiv koronavirusa

Liječnici vjeruju da sam mu tijekom trudnoće prenijela svoja antitijela protiv COVID-19, rekla je Celine Ng-Chang singapurskom Strait Timesu.

Do sad nije bilo zabilježeno da je dijete rođeno tijekom pandemije imalo antitijela protiv COVID-19. Iz Svjetske zdravstvene organizacije upozoravaju kako još uvijek nema dovoljno dokaza o tome može li majka tijekom trudnoće prenijeti virus na dijete. Do sad nije pronađeno tragova virusa u majčinom mlijeku ili plodnoj vodi.

Ono što će biti veoma važno utvrditi je, koliko dugo ta antitijela ostaju u tijelu u količini u kojoj mogu štititi dijete od bolesti, ali i kako je uopće došlo do prijenosa.

Za sad liječnici iz Kine tvrde kako se razina antitijela protiv bolesti COVID-19, koja su utvrđena kod novorođenčadi, brzo smanjuje, ali ne i koliko brzo, odnosno u kojem roku nestaju.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti