Nova saznanja: Znanstvenici otkrili da, unatoč nestanku antitijela, imunosni sustav i dalje zna kako se boriti protiv koronavirusa

Rezultati studije pokazuju da je razina antitijela pala, ali je reakcija T-stanica, drugoga ključnoga dijela imunosnog sustava, ostala snažna.

Hina | 03.11.2020. / 08:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Mala, ali ključna studija provedena u Velikoj Britaniji pokazala je da stanični imunitet na pandemijski SARS-CoV-2 virus u osobama koje su preboljele blagi ili asimptomatski oblik COVID-a 19 postoji i šest mjeseci nakon bolesti.

Istraživanje je provedeno na 100 osoba oboljelih od COVID-a 19 koje nisu bile hospitalizirane.

Znanstvenici koji su predstavili rezultate istraživanja kažu da su oni umirujući, ali ne znače da se ljudi u rijetkim slučajevima ne mogu ponovno zaraziti tom bolešću.

Iako ovi rezultati u nama bude oprezni optimizam u pogledu jačine i trajanja imuniteta stečenog nakon zaraze virusom SARS-CoV-2, oni su samo jedan djelić slagalice, rekao je profesor hematologije sa Sveučilišta u Birminghamu Paul Moss, jedan od voditelja studije. Još moramo mnogo toga otkriti prije nego što budemo do kraja razumjeli kako djeluje imunitet na COVID-19, dodao je.

Stručnjaci koji nisu izravno sudjelovali u studiji kažu da je otkriće bitno te da je jedna od brojnih novih spoznaja o mogućem imunitetu na COVID 19.

Tijekom studije, koja još nije prošla ocjene drugih stručnjaka, analizirani su uzorci krvi 100 pacijenata šest mjeseci nakon što su preboljeli blagi ili asimptomatski oblik bolesti. Rezultati studije pokazuju da je razina antitijela pala, ali je reakcija T-stanica - drugoga ključnoga dijela imunosnog sustava - ostala snažna.

Osim toga, studija je pokazala da se reakcija T-stanica razlikuje te da je znatno jača kod osoba koje su razvile simptome bolesti, nego kod onih koji nisu imali nikakvih simptoma kada su se zarazili.

Prema istraživačima, to se može tumačiti na dva načina: moguće je da snažniji stanični imunitet pruža bolju zaštitu od ponovne zaraze osobama koje su razvile simptome; odnosno da se asimptomatski bolesnici lakše bore protiv virusa i bez snažne imunoreakcije.

Ovi rezultati pokazuju da nekoliko mjeseci nakon zaraze, premda razina antitijela pada ispod razine koju je moguće otkriti, još uvijek postoji određeni stupanj imuniteta na bolest, rekao je predsjednik odjela za imunologiju londonskoga Imperial Collegea Charles Bangham.

To je dugoročno dobra vijest - i u smislu razvoja cjepiva i mogućnosti dugoročne zaštite od ponovne zaraze, smatra profesorica imunologije i infektologije Eleanor Riley sa Sveučilišta u Edinburghu. Naglasila je, međutim, da se još ne zna jesu li osobe koje su obuhvaćene ovim istraživanjem zaštićene od ponovne zaraze.

Premda se diljem svijeta koronavirusom zarazilo više od 46 milijuna ljudi, vrlo je malen broj potvrđenih slučajeva reinfekcije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti