Znanstvenici osmislili zaštitnu masku koja grije, filtrira zrak i deaktivira koronavirus

Znanstvenici s MIT-a vjeruju da bi takve maske najviše odgovarale medicinskom osoblju, ali i građanima koji se kreću u prostorima gdje je nemoguće održati socijalnu distancu.

Martina Čizmić | 24.10.2020. / 09:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Otkako je započela pandemija koronavirusa, na tržištu su se pojavile različite zaštitne maske. Neke se oslanjaju na nekoliko slojeva filtracije, dok druge pomoć traže u tehnologiji.

Grupa znanstvenika s američkog MIT-a osmislila je zaštitnu masku koja, ne samo da štiti od koronavirusa, nego ga i deaktivira. Iako im još preostaje da znanstveni rad koji su napravili, prođe stručne recenzije, ono što navode čini se veoma obećavajuće.

Naime, njihova je ideja napraviti zaštitnu masku koja bi u sebi sadržavala zagrijanu bakrenu mrežu. Kako osoba diše, protok zraka kroz mrežu bio bi usporen te bi bakar i visoka temperatura mogli deaktivirati virus. Znanstvenici s MIT-a vjeruju da bi takve maske najviše odgovarale medicinskom osoblju, ali i građanima koji se kreću u prostorima gdje je nemoguće održati socijalnu distancu.

Ovo je potpuno novi koncept maske jer ne blokira virus. On zapravo propušta virus kroz masku, ali ga usporava i deaktivira, pojasnio je profesor kemijskog inženjerstva na MIT-u, Michael Strano.

Naime, izračunali su da je dovoljno zagrijati materijal odnosno zrak na oko 90 stupnjeva Celzijeva kako bi se uništilo viralne čestice. Kako bi to ostvarili dovoljno je pustiti električnu struju kroz 0,1 milimetar debelu bakrenu mrežu, za što je dovoljna mala 9-voltna baterija. Sustav može u nekoliko seknudi zagrijati zrak kako bi se dezinficirao te ga ohladiti kako bi se mogao sigurno udahnuti.

Maske koje trenutno nosimo dizajnirane su da zaustave prodor virusa. Nude zaštitu, ali nitko ne razmišlja o deaktivaciji virusa i sterilizaciji zraka. To me iznenađuje, dodaje Strano.

Kao glavnu prednost grijanih maski, Strano ističe činjenicu da ih se može koristiti bez dodatne dezinfekcije i višekratno. No, to znači i da bi takve maske bile skuplje od platnenih ili medicinskih maski, ali bi se dugoročno isplatile.

Zanimljivo, istraživanje je financirao Office of Naval Research, istraživački odjel američke mornarice, pa bismo ovakve maske najprije mogli vidjeti na američkim vojnicima.

Izvor: MIT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti