Znanstvenici otkrili da je Mars veoma aktivan planet s mnoštvom marsotresa

Ti potresi ne moraju se nužno osjetiti kao potresi iste jakosti na Zemlji zbog toga što su bili na većoj dubini od onih koji se uobičajeno događaju na Zemlji.

Martina Čizmić | 26.02.2020. / 08:25

NASA-ina sonda InSight na Marsu (Foto: NASA/JPL-Caltech)

 Mars možda izgleda suho i prašnjavo izvana, no ima iznenađujuće živahan unutarnji život, prema novim otkrićima misije InSight američke svemirske agencije NASA-e.

Lander InSight koji se spustio na crveni planet prije 15 mjeseci otkrio je mnogo seizmičkih aktivnosti, neočekivano snažno lokalno magnetsko polje i oko 10.000 vrtloga vjetra koji su prešli preko površine Marsa.

Otkriće objavljeno u časopisima Nature Geoscience i Nature Communications pomoći će znanstvenicima da otkriju tajne unutrašnjosti Marsa i razumiju zašto izgleda toliko drukčije od Zemlje.

Površina Marsa (Ilustracija: Getty) Crveni planet iznenađuje znanstvenike: Marsotresi traju dulje od potresa i ne možete ih osjetiti

Mars Ponoćni misterij na Marsu: NASA-ina sonda otkrila magnetska pulsiranja isključivo usred noći

Ono što nam ovi rezultati stvarno pokazuju je da je Mars danas aktivni planet, kaže Bruce Banerdt, glavni voditelj misije čije je sjedište u Kaliforniji.

InSight se nalazi u 30-ak metara širokom krateru na vulkanskoj visoravni na kojoj su tvari na površini planeta starosti od 3,7 milijarda do samo 2,5 milijuna godina.

Oko 2500 kilometara dalje nalazi se vulkansko područje prepuno dokaza o rijekama lave i znakova da je tekuća voda nekad tekla površinom.

Sve što je bilo aktivno u zadnjih nekoliko milijuna godina može biti aktivno i danas, posebno u dubini kaže Banerdt.

Lander ima seizmometar koji mjeri potrese u gornjim slojevima Marsa i opremljen je senzorima za temperaturu, vjetar i magnetski pritisak.

Uređaj je zabilježio 174 potresa do 30. rujna među kojima i više od 20 jakosti od 3 do 4.

Ti potresi ne moraju se nužno osjetiti kao potresi iste jakosti na Zemlji zbog toga što su bili na većoj dubini od onih koji se uobičajeno događaju na Zemlji.

NASA-ina sonda InSight na Marsu NASA zabilježila prvi potres na nekom drugom planetu

No, ako stojite na pravom mjestu mogli biste ih osjetiti, kaže zamjenica voditelja misije Suzanne Smrekar.

Tektonske aktivnosti na Marsu izazvane su deformiranjem i pucanjem gornjih slojeva planeta što je rezultat hlađenja i skupljanja unutrašnjosti planeta.

Veliki potresi na Marsu rjeđi su nego što su znanstvenici očekivali i nije bilo onih snažnijih.

Na Marsu smo u istoj situaciji u kojoj su početkom 1900-ih bili geofizičari na Zemlji, kaže Banerdt i dodaje da znanstvenici imaju trenutno mnogo više podataka nego zaključaka.

Smrekar kaže kako još nema izravnih dokaza da postoji magma u dubinama Marsa.


(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti