Znanstvenici otkrili da planet Uran nije onakav kakvim smo ga dosad zamišljali

Znanstvenici su pomoću novih modela pronašli bolje objašnjenje za sastav i veličinu tog planeta.

Branimir Vorša | 15.04.2024. / 15:42

Uran snimljen teleskopom James Webb
Uran snimljen teleskopom James Webb (Foto: NASA)

Znanstvenici su došli do zapanjujućeg otkrića duboko unutar planeta Urana, otkrivajući da je plavi planet Sunčevog sustava mnogo plinovitiji nego što se dosad vjerovalo. Dok su ranije studije ukazivale na sastav prvenstveno helija i vodika s primjesama metana, nedavna studija je pokazala da Uran sadrži značajnu količinu metana u jedinstvenom obliku.

Prema znanstvenicima s Izraelskog instituta za tehnologiju i kalifornijskog Sveučilišta Santa Cruz, metan u Uranu nije u svom uobičajenom plinovitom stanju, već je smrznut ili 'kašast' te je koncentriran u jezgri planeta. Suprotno prijašnjim pretpostavkama da je Uran bio sastavljen isključivo od leda, približno 10 posto njegovog sastava čini metan.

Uran Astronomi otkrili nove skrivene mjesece oko Urana i Neptuna

Studija, koja tek treba biti podvrgnuta znanstvenim recenzijama, dovodi u pitanje klasifikaciju Urana kao 'ledenog diva' i sugerira da je obilje metana moglo igrati ključnu ulogu u formiranju tog planeta. Unatoč njegovom značaju, puno toga o Uranu ostaje misterij zbog njegove udaljenosti od Zemlje, koja varira između 3,2 do 4,64 milijarde kilometara, obzirom na kretanje planeta u Sunčevom sustavu.

Budući da ga je Voyager 2 posjetio tek 1980-ih, znanstvenici su prije vjerovali da je Uran potpuno zaleđen. Kako bi dobili dublje uvide, znanstvenici su sad razvili brojne modele Uranove unutrašnjosti, otkrivši da oni s višom razinom metana, helija i vodika točnije predstavljaju masu i radijus planeta.

Dijamanti Dijamantna kiša mogla bi biti puno češća pojava u svemiru nego što se to dosad mislilo

U budućnosi namjeravaju razotkriti zašto Uran zadržava ledeni sastav unatoč značajnim rezervama plina. Ta otkrića ne samo da poboljšavaju naše razumijevanje Urana, već također nude uvid u susjedne divove poput Neptuna, pomažući u dešifriranju njihove formacije i sastava elemenata.

Izvor: Daily Mail
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti