Astronomi otkrili nove skrivene mjesece oko Urana i Neptuna

Otkriće tri nova mjeseca oko Urana i Neptuna, koja će dobiti nazive po Shakespeareu i grčkoj mitologiji, otkriva nove tajne Sunčevog sustava.

Branimir Vorša | 26.02.2024. / 15:14

Uran
Uran (Foto: NASA, ESA, CSA, STScI)

Teleskopi na Zemlji otkrili su tri dosad nepoznata mjeseca oko planeta Urana i Neptuna. Uran tako sad prema novom dodatku ima 28 prirodnih satelita, dok se broj Neptunovih mjseca popeo na njih 16.

Slijedeći tradiciju, novi Uranov mjesec bit će nazvan prema Shakespeareovim djelima, a dva nova Neptunova prema morskim božicama Nereidama iz grčke mitologije.

Ta tri mjeseca su najslabijeg sjaja ikad pronađena oko ova dva ledena divovska planeta pomoću zemaljskih teleskopa, naglašava astronom Scott Sheppard iz Instituta za znanost Carnegie. Napredna tehnologija i tehnike u modernoj astronomiji nastavljaju otkrivati nova nebeska tijela koja su prije bila izvan znanstvenog dosega.

Dok su Jupiter i Saturn dominirali nedavnim otkrićima novih prirodnih satelita, Uran i Neptun su ostali zasjenjeni. Izazov leži u njihovoj udaljenosti od Zemlje, što ih čini težim za promatranje teleskopima i ograničava njihovo znanatveno razumijevanje u usporedbi s planetima takozvanog unutarnjeg dijela Sunčevog sustava.

Saturn Saturn ponovno na tronu Sunčeva sustava: Potvrđeno da oko sebe ima troznamenkasti broj mjeseca u orbiti

Sličnost s Jupiterovim i Saturnovim mjesecima

Novi Uranov mjesec, privremeno nazvan S/2023 U1, prvi je put uočen u studenom 2023. godine i potvrđen podacima koji datiraju iz 2021. godine. S promjerom od svega 8 kilometara, najmanji je Uranov mjesec, s orbitalnim periodom od 680 dana.

Jedan od Neptunovih mjeseca, privremeno označen kao S/2002 N5, prvi put je opažen u rujnu 2021. godine, a njegova orbita praćena je do 2003. godine. Taj mjesec, promjera 23 kilometra, ima orbitalno razdoblje od 9 godina. Manji novi Neptunov mjesec, privremeno nazvan S/2021 N1 i promjera 14 kilometara, otkriven je 2021. godine pomoću teleskopa Subaru s orbitalnim periodom od 27 godina.

Konfiguracije tri navdena mjeseca oko Urana i Neptuna nalikuju onima Saturna i Jupitera, što sugerira uobičajenu metodu prikupljanja mjeseca oko divovskih planeta u Sunčevom sustavu.

Uran FOTO Svemirski teleskop James Webb napravio spektakularnu i dosad neviđenu snimku Urana

Čak i Uran, koji je nagnut na bok, ima sličnu mjesečevu populaciju kao i drugi divovski planeti koji kruže oko našeg Sunca, ističe Sheppard.

Novootkriveni mjeseci također dijele sličnosti u orbitama s postojećim skupinama mjeseca, što ukazuje na moguće podrijetlo iz većih mjeseca koji su se raspali. To otkriće naglašava potrebu za namjenskim sondama za daljnje istraživanje misterija vanjskog Sunčevog sustava.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti