Znanstvenici otkrili kako jednostavno i učinkovito uhvatiti ono što je ljudskom oku skriveno

Postojeća tehnologija bilježenja infracrvenih valnih duljina skupa je i u većini slučajeva ograničena samo na određeni dio spektra, a zbog svoje veličine i sofisticiranosti nije upotrebljiva u svakodnevnom korištenju.

Martina Čizmić | 06.11.2020. / 08:49

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Novo istraživanje koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Tel Aviv osmislili su način na koji bi kamere zabilježile spektar boja koji nije vidljiv ljudskom oku, ali ni običnim kamerama.

Tehnologija bi omogućila bilježenje fotografija plinova i supstanci poput vodika i ugljika, koji imaju jedinstvene boje u infracrvenom spektru. Osim plinova mogu zabilježiti i nevjerojatne "boje" koje se pojavljuju u prirodi, a koje su inače nevidljive golim okom ili običnom kamerom.

Ljudsko oko bilježi fotone valne duljine između 400 i 700 nanometara, između valne dužine plave i crvene, pojašnjava dr. Michael Mrejen, jedan od autora istraživanja. No to je samo mali dio elektromagnetskog spektra, koji također uključuje radiovalove, mikrovalove, rendgenske zrake i mnogo više. Ispod 400 nanometara postoji ultraljubičasto zračenje, a iznad 700 nanometara infracrveno zračenje. U svakom od ovih elektromagnetskih spektara velika je količina informacija skrivena od naših pogleda.

Kako su istaknuli znanstvenici, boje u ovom dijelu spektra mogu biti veoma bitne jer neki materijali imaju jedinstvene boje, pogotovo u infracrenom spektru. Primjerice, stanice raka bi mogle biti jednostavno otkrivane jer imaju veću koncentraciju molekula određenog tipa, koje svijetle drugačije od ostatka stanica.

Postojeća tehnologija bilježenja infracrvenih valnih duljina skupa je i u većini slučajeva ograničena samo na određeni dio spektra, a zbog svoje veličine i sofisticiranosti nije upotrebljiva u svakodnevnom korištenju.

No, izraelski znanstvenici razvili su jeftinu i učinkovitu tehnologiju koju je moguće postaviti na klasičnu kameru ili fotoaparat te tako jeftino pretvoriti kameru u uređaj za infracrveno snimanje.

Ljudi vide između crvene i plave. Kad bi mogli vidjeti i infracrveni spektar, vidjeli bi elemente poput vodika i ugljika u njihovim jedinstvenim bojama. Tako bi sateliti koji promatraju okoliš mogli "vidjeti" gdje su najveći zagađivači, a špijunski sateliti otkriti gdje su skriveni eksplozivi ili uranij. A kako svaki predmet emitira toplinu u infracrvenom spektru, sve te informacije bi se mogle vidjeti i po noći, pojasnili su.

Za izraelskim tehnološkim rješenjem već vlada velik interes, pa su oni svoju tehnologiju patentirali i namjeravaju ju dalje razvijati kroz izraelski KAMIN projekt, ali i u suradnji s izraelskim i stranim kompanijama.

Izvor: Phys.org/TAU

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti