Znanstvenici otkrili milijune tona plastičnog otpada na dnu oceana

Dno oceana je stoga postalo dugoročno odlagalište za veći dio plastičnog otpada.

Hina | 06.04.2024. / 07:53

Plastični otpad, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Između tri i 11 milijuna tona plastičnog otpada se nakupilo na dnu svjetskih oceana, prema studiji koju su ovog mjeseca objavili australski i kanadski istraživači.

Podvodnim vozilima na daljinsko upravljanje (ROV) omogućeno je približno kvantificiranje plastičnog otpada koji završava na morskom dnu i određivanje mjesta na kojima se nakuplja prije nego što se raspada u manje dijelove i miješa sa sedimentom, rekla je Denise Hardesty iz australske znanstvene agencije Csiro.

Plastični otpad, ilustracija UN predlaže smanjenje plastičnog otpada za 80 posto do 2040.

Znamo da milijuni tona plastičnog otpada ulaze u naše oceane svake godine, no ono što nismo znali jest koliko tog onečišćenja završi na oceanskom dnu, rekla je Hardesty, jedna od autorica izvješća, koje su izradili Csiro i sveučilište u Torontu.

Premda su se ranije objavljivale procjene količine mikroplastike, studija "Plastika u dubokom moru - Globalna procjena akumulacije na dnu oceana" bavi se većim predmetima poput mreža, čaša ili plastičnih vrećica.

S obzirom na to da se očekuje udvostručenje korištenja plastike do 2040., za zaštitu morskih ekosustava i životinjskog svijeta ključno je razumjeti kako i gdje se otpad premješta u oceanu, tvrde znanstvenici.

Zagađenje plastikom, ilustracija Unatoč najavama o smanjenju, svijet i dalje proizvodi rekordne količine plastičnog otpada

Onečišćenje plastikom na morskom dnu moglo bi biti 100 puta veće od količine plastike koja pluta na površini, rekla je Alice Zhu, doktorandica na sveučilištu u Torontu koja je predvodila istraživanje.

Dno oceana je stoga postalo dugoročno odlagalište za veći dio plastičnog otpada.

To je dodatno pogoršano krajnje sporim stopama razgradnje plastike u hladnim okolišima kojima nedostaje kisika i ultraljubičastog zračenja, stoji u istraživanju.

Slika nije dostupna Otkriveno koje plastične boce najmanje štete našem planetu i okolišu

Prema rezultatima, oko pola (46 posto) procijenjene plastične mase se nalazi iznad 200 metara dubine, a ostatak se proteže sve do 11.000 metara.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti