Znanstvenici otkrivaju razlog destruktivnog grebanja mačaka i kako ga riješiti

Nova studija sugerira kako upravljanje stresom mačaka može dovesti do skladnijeg života s tim inače vrlo umiljatim kućnim ljubimcima.

Branimir Vorša | 17.08.2024. / 09:10

Mačka
Mačka (Foto: Getty Images)

Razumijevanje zašto neke mačke agresivnije grebu namještaj od drugih bilo je u središtu nedavne znanstvene studije koja otkriva da to nije samo stvar mačjeg nestašluka. Istraživanje, koje je vodila Yasemin Salgirli Demi̇rbas sa Sveučilišta Ankara u Turskoj, baca svjetlo na to kako određeni čimbenici utječu na takvo ponašanje mačaka.

Mačkama se ne treba zamjerati

Pokazujemo da određeni čimbenici, kao što su prisutnost djece kod kuće, osobine ličnosti mačaka i njihove razine aktivnosti, značajno utječu na opseg ponašanja pri grebanju, kaže Demi̇rbas. Studija naglašava važnost osiguravanja odgovarajućih površina za grebanje mačakama. Ta je aktivnost ključna za održavanje zdravlja njihovih kandži, a također služi i za označavanje teritorija, omogućujući im da na taj način komuniciraju s drugim mačkama.

Međutim, što više vlasnik postaje frustriran destruktivnim grebanjem svoje mačke, to se ponašanje može više pojačati. Prema Demi̇rbas i njezinom međunarodnom timu, pojačana društvena napetost između mačke i vlasnika može pogoršati problem.

Upravljanje ponašanjem mačaka

U studiji je ispitano preko 1200 vlasnika mačaka, svaki sa samo jednom mačkom. Rezultati su pokazali jaku vezu između stresa i pretjeranog grebanja. Vidimo jasnu vezu između određenih ekoloških čimbenika i čimbenika ponašanja i povećanog ponašanja mačaka kod grebanja, objašnjava Demi̇rbas. Mačke u domovima s djecom, one opisane kao agresivne ili razorne, te one koje su vrlo aktivne, osobito noću, imaju tendenciju više grebati po površinama.

Da bi se upravljalo njihovim ponašanjem, Demi̇rbas predlaže osiguravanje sigurnih prostora, povišenih promatračkih točaka i dovoljno vremena za igru. Osiguravanje sigurnih mjesta za skrivanje, povišenih mjesta za promatranje i dovoljno mogućnosti za igru ​​može pomoći u ublažavanju stresa i uključiti mačku u konstruktivnije aktivnosti, savjetuje ona.

Interaktivne igre trebale bi biti kratke, ali redovite, uparene s prikladnim igračkama kako bi se smanjio stres i neželjeno grebanje. Promicanje redovitih i kratkih interaktivnih sesija igranja, zajedno s ponudom prikladnih igračaka, može ublažiti stres i posljedično smanjiti neželjeno ponašanje pri grebanju, pističu autori studije koja je objavljena u časopisu Frontiers in Veterinary Science.

Razumijevanje temeljnih emocionalnih motivacija ponašanja grebanja, kao što je frustracija, za koje se čini da su povezane s osobinama ličnosti mačaka i okolišnim čimbenicima, omogućuje vlasnicima da se izravno pozabave tim problemima, kaže Demi̇rbas.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti