Znanstvenici proizveli materijal za koji tvrde da će promijeniti svijet i nazvali ga po materijalu iz Zvjezdanih staza

Riječ je o materijalu koji može prenositi elektricitet bez otpora i propuštati magnetska polja oko materijala, a znanstvenici su za takvim materijalom tragali više od stoljeća.

Branimir Vorša | 09.03.2023. / 09:43

Redmatter
Redmatter (Foto: Youtube)

Američki znanstvenici otkrili su revolucionaran novi materijal koji bi mogao promijeniti cijeli svijet. Tvrde da su stvorili supravodljivi materijal koji radi i na dovoljno niskoj temperaturi i na dovoljno niskom tlaku da ga se može koristiti u praktičnim situacijama.

Riječ je o materijalu koji može prenositi elektricitet bez otpora i propuštati magnetska polja oko materijala, a znanstvenici su za takvim materijalom tragali više od stoljeća.

Mogućnost praktične primjene je ogromna

Otkriće tog materijala moglo bi dovesti do električnih mreža koje mogu neprimjetno prenositi energiju, štedeći do 200 milijuna megavatsati, koji se trenutačno gube u mreži zbog otpora. Taj bi materijal isto tako mogao pridonijeti nuklearnoj fuziji, koja pak ima potencijal stvaranja neograničene energije.

Ostale moguće primjene tog materijala, prema sugestijama američkih znanstvenika, uključuju vrlo brze lebdeće vlakove i nove vrste medicinske opreme.

Proces otkrića

Magnetsko polje oko Zemlje VIDEO Pogledajte i poslušajte zastrašujući zvuk Zemljinog magnetskog polja

Otkriće materijala potaknuto je zapravo prethodnim radom profesora Ranga Diasa sa Sveučilišta Rochester u SAD-u, koji je 2020. godine bio objavljen u znanstvenim časopisima Nature i Physical Review Letters i čija je objava naknadno povučena iz Naturea zbog pitanja o pristupu znanstvenika. U novom radu Dias je poduzeo dodatne korake kako se ne bi ponovno dogodila slična stvar.

Dias i njegov tim pokušali su potvrditi to starije istraživanje s novim podacima prikupljenim izvan laboratorija i uz pomoć drugog tima znanstvenika, koji je čitav proces promatrao uživo.

Novi materijal opisan je u studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Nature.

Materijal je dobio nadimak reddmatter (crvena tvar), po svojoj boji, ali i kao naklon znanstvenika prema materijalu iz popularnog filmskog serijala Zvjezdane staze. Nadimak je dobio tijekom procesa stvaranja, kada su znanstvenici otkrili da je materijal poprimio iznenađujuće izrazito svijetlu crvenu boju.

Materijal je stvoren uz pomoć rijetkog metala lutecija pomiješanog s vodikom i malim dijelom dušika. Ta je mješavina ostavljena da reagira dva ili tri dana na visokim temperaturama, a rezultat je bio materijal bogato plave boje. Prešan pod vrlo visokim tlakom, materijal je promijenio boju iz plave u ružičastu, kad je materijal dosegao razinu supravodljivosti. U konačnici, materijal u svojem nesupravodljivom stanju ima bogato crvenu boju, po kojoj je na kraju i dobio nadimak.

"Vjerujem da smo u novom dobu"

Da bi se postigla njegova supravodljivost, materijal još uvijek treba biti zagrijan na 20,5 Celzijevih stupnjeva i komprimiran pod tlakom od 10.000 bara. Riječ je o znatno manje intenzivnoj kombinaciji temperature i tlaka nego kod drugih, sličnih materijala, uključujući i one iz prethodno spomenutog Diazova istraživanja.

Autori studije tvrde da su uvjeti dovoljno praktični da će zapravo označiti novu eru u praktičnoj upotrebi supravodljivih materijala.

Put do supravodljive potrošačke elektronike, linija za prijenos energije, transporta i značajnih poboljšanja magnetskog ograničenja za fuziju sada su stvarnost. Vjerujemo da smo sada u modernom supravodljivom dobu, rekao je profesor Dias u izjavi.

Izvor: The Independent

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti