Znanstvenici proizveli "nevidljiva vlakna" i tvrde da ona mogu učiniti hranu poput pizze i kolača puno zdravijom

Australski znanstvenici uspjeli su modificirati prirodni škrob u vlakna koja se mogu dodati hrani a da se mijenja njezin okus, boja ili tekstura.

Branimir Vorša | 29.11.2022. / 08:57

Djevojka gleda slastan kolač
Djevojka gleda slastan kolač (Foto: Getty Images)

Našoj prehrani često fali veći unos vlakana, no sad bi se to moglo promijeniti jer su znanstvenici osmislili način kako da se dodaju u prehranu, bez ugrožavanja privlačnosti naših omiljenih recepata.

Znanstvenici sa Sveučilišta RMIT u Australiji razvili su proizvod s modificiranim škrobom koji se može dodavati hrani bez utjecaja na njezin okus, boju ili teksturu. Nazvali su ga FiberX i proizvodi se od prirodnog škroba, uključujući pšenicu, kukuruz i kasavu. Poput stvarnih vlakana, odupire se probavi u ljudskom crijevu, dopuštajući mikroorganizmima u našem debelom crijevu da ih fermentiraju i potencijalno poboljšavaju probavni proces.

Savršen dodatak slasticama i brzoj hrani

Kreatori FiberX-a kažu da se njihov proizvod može dodati hrani s malo vlakana, poput kolača i pizze, kako bi bili zdraviji, kao i hrani s niskim udjelom kalorija ili niskim glikemijskim indeksom (važno za osobe s dijabetesom). Isto tako, može se napraviti i na bezglutenski način.

Sada možemo dodati još vlakana u hranu poput bijelog kruha i drugih osnovnih namirnica bez promjene okusa ili teksture, što je do danas bio jedan od glavnih problema s mnogim komercijalno dostupnim dodacima vlaknima. Naš proizvod više se ne primijeti kada se doda. To je kao da roditelj skriva povrće u djetetovu obroku kako bi bio hranjiviji, kaže prehrambeni tehnolog Asgar Farahnaky, izvanredni profesor sa Sveučilišta RMIT.

Značajni rezultati

Australski znanstvenici kažu da su uspjeli dodati ekvivalent do 20 posto dodatnih vlakana u hranu s FiberX prije nego što se primijeti bilo kakva razlika u okusu i teksturi, a to je pokazalo testiranje okusa hrane. Riječ je, svakako, o znatnom povećanju vlakana u hrani.

FiberX je proizveden tako da je modificirana izvorna struktura škroba na molekularnoj razini prije testiranja s probavnim enzimima kako bi se vidjelo hoće li se održati u probavnom sustavu.

Jednom kada rezistentni škrob prođe kroz ovaj proces, mora imati visoku razinu otpornosti da bi se računao kao uspješna konverzija u dijetalna vlakna, kaže prehrambena znanstvenica Mahsa Majzoobi sa Sveučilišta RMIT.

Visoka stopa konverzije prirodnog škroba

Spomenutom se metodom trenutačno može u dijetalna vlakna pretvoriti oko 80 posto izvornog škroba. Australski tim znanstvenika sad traži ekološki prihvatljivije načine primjene te pretvorbe bez kemikalija prije nego što počne masovna proizvodnja FiberX-a.

Vlakna su ugljikohidrati koje ljudska crijeva ne mogu probaviti, što utječe na poboljšanje funkcije probavnog sustava i čini ga zdravijim. Poznato je da pomažu u prevenciji pretilosti i dijabetesa tipa 2 te da smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Ova nova tehnologija znači da možemo povećati količinu vlakana koja ulazi u hranu kako bismo mogli primiti naš preporučeni dnevni unos, čak i dok konzumiramo manje hrane, što ima potencijal pomoći u kontroli težine i dijabetesa, kaže Farahnaky.

Posao ipak nije dovršen

Znanstvenici međutim tvrde da FiberX pruža i druge koristi, poput te da se ogromne količine otpada, proizvedenog kao nusproizvodi u proizvodnji biljnih proteina, mogu pretvoriti u suhi škrob mahunarki, a zatim u FiberX. Ipak ostaje još dosta posla pred znanstvenicima prije negoli se FiberX doista i pojavi u prehrambenim proizvodima.

Prirodna vlakna igraju veliku ulogu u modulaciji našeg crijevnog mikrobioma, pa je važno procijeniti utjecaj tog modificiranog škroba i na mikrobe koji žive u ljudskom tijelu.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti