Znanstvenici pronašli terapiju koja bi mogla uvelike pomoći osobama koje pate od upalnih bolesti crijeva

Lijekovi i terapije koje se trenutno propisuju mogu biti izuzetno skupi. Ova terapija daje dobre rezultate, a puno je jeftinija.

Hina | 01.02.2024. / 10:24

Pacijent s bolovima u trbuhu, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Proljev, bolovi u trbuhu i umor karakteristični su simptomi u pacijenata s upalnim bolestima crijeva poput Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa. Znanstvenici vjeruju da bi u njihovu liječenju mogla znatno pomoći terapija razgovorom.

Znanstvenici s Instituta za psihijatriju, psihologiju i neuroznanost (IoPPn) londonskog King's Collegea ustanovili su da terapija razgovorom kao oblik psihološke pomoći utječe na povlačenje upale kod pacijenata s upalnom bolesti crijeva (IBD) za čak 18 posto.

Dodaju da njihovo otkriće "ukazuje na potencijal kognitivno bihevioralnog pristupa bolesti kao komplementarnog" za ljude koji boluju od IBD-a.

Ova skupina bolesti (IBD), u koju spadaju Crohnova bolest i ulcerozni kolitis često se manifestira proljevom, bolovima u trbuhu i umorom. Po podacima dobrotvorne organizacije Crohn's & Colitis UK ovakva stanja pogađaju otprilike jednu na 123 osobe.

Dr. Ana Dimova, objašnjava terapeutski model Hrvatski znanstvenici primijenili inovativni pristup u liječenju Chronove bolesti i ostvarili izvrsne rezultate

Voditeljica studije, Natasha Seaton, doktorandica na IoPPn-a rekla je da je IBD "uznemirujuće stanje" i da je lijek koji se primjenjuje u liječenju te bolesti vrlo skup, a u nekih pacijenata može prozročiti i nuspojave.

Naša je studija pokazala da psihološki pristup bolesti, odnosno terapija razgovorom smanjuje razinu upale u organizmu, što ukazuje na to da bi mogla postati 'vrijedan alat' u liječenju osoba s težim poremećajima rada crijeva.

Profesorica Valeria Mondelli, koautorica studije na temu psihoza i poremećaja raspoloženja iz Centra za biomedicinska istraživanja NIHR Maudsley i klinička profesorica psihoneuroimunologije na IoPPN-u je kazala kako istraživanje pokazuje da "poboljšanje raspoloženja može utjecati na fizički aspekt bolesti zahvaljujući promjenama u imunosnom sustavu."

Otprije znamo da stres može pojačati upalu, a istraživanja ukazuju na to da poboljšanje raspoloženja u pacijenta može umanjiti ovakvu upalu, rekla je Mondelli.

Antibiotici, ilustracija Iznenađujući podaci: Uzimate li često antibiotike značajno se povećava rizik za razvoj ovih bolesti

Stoga je sve više istraživanja koja upućuju na vezu između upalnih crijevnih oboljenja i mentalnog zdravlja. Istodobno ona ukazuju na to da poboljšanje raspoloženja može izravno djelovati na fizički aspekt upale. U svakom slučaju treba provesti dodatna istraživanja da bismo u potpunosti i precizno razumjeli mehanizam djelovanja IBD-a.

Rona Moss-Morris, profesorica medicinske psihologije na IoPPN-u i NIHR Maudsley BRC-u kaže da kombinacija psihološke pomoći i farmakološkog prisupa liječenju IBD-a "nudi holistički pristup liječenju te bolesti te tako ublažava posljedice bolesti, a i smanjuje ukupne troškove liječenja."

Trenutačno su u Velikoj Britaniji lijekovi koji se propisuju za liječenje IBD-a vrlo skupi u usporedbi s psihološkim terapijama, rekla je profesorica Moss-Morris. Možemo zaključiti da bi se primjenom psihološke intervencije u liječenju IBD-a mogla smanjiti potreba za količinom protuupalnih lijekova, što bi u konačnici bilo puno isplativije.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu eBiomedicine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti