Hrvatski znanstvenici primijenili inovativni pristup u liječenju Chronove bolesti i ostvarili izvrsne rezultate

Rezultati ovog liječenja predstavljaju početak obećavajuće primjene mezenhimnih matičnih stanica za liječenje pacijenata s RVF i brojnim drugim oboljenjima.

Martina Čizmić | 18.09.2023. / 17:00

Dr. Ana Dimova, objašnjava terapeutski model (Foto: Specijalna bolnica Sv. Katarina)

 Liječnici i znanstvenici Specijalne bolnice Sv. Katarina na konferenciji za novinare predstavili su pionirske rezultate liječenja rektovaginalne fistule (RVF) u bolesnice s Crohnovom bolesti, primjenom inovativnog terapijskog pristupa: kombinacije kirurškog popravka (modificirani Martiusov režanj) i aplikacije mikrofragmentiranog masnog tkiva s autolognim matičnim stanicama. Rektovaginalna fistula je inače iznimno izazovna i često oslovljavana kao “nerješiva” komplikacija Crohnove bolesti. Liječnici su se osvrnuli i na liječenje Crohnove bolesti kao upalne bolesti probavnog sustava koja predstavlja velik teret oboljelima i cijelom zdravstvenom sustavu.

Antibiotici, ilustracija Iznenađujući podaci: Uzimate li često antibiotike značajno se povećava rizik za razvoj ovih bolesti

Rezultate ovog liječenja tim Specijalne bolnice Sv. Katarina (prof. dr. sc. Dragan Primorac, dr. Ana Dimova, doc. dr. sc. Ivana Erceg Ivkošić, dr. Stefan Dimov, doc. prim. dr. sc. Tomislav Pavlović, dr. sc. Tomislav Bokun i dr. Petar Brlek) upravo su objavljeni u znanstvenom časopisu Biomedicines (IF 4.7), a isti predstavljaju samo početak obećavajuće primjene mezenhimnih matičnih stanica za liječenje pacijenata s RVF i brojnim drugim oboljenjima.

Tijekom tiskovne konferencije liječnici su detaljno prikazali slučaj pacijentice s fistulirajućim oblikom Crohnove bolesti koja je tijekom 15 godina od postavljanja dijagnoze liječena konzervativnim pristupom. Rektovaginalna fistula (komplikacija Crohnove bolesti) bila je osnovna tegoba koja je kroz 8 godina mučila pacijenticu te urušila sve oblike kvalitete njenog života. Danas, godinu dana nakon zahvata, pacijentica je bez ikakvih simptoma i znakova rektovaginalne fistule.

Osim činjenice da je ova bolest nezahvalna za liječenje, tijekom zahvata bilo je ključno suočiti se s 3 izazova: najprije, privremeno se iz terapije morao isključiti “pametni lijek” kojeg je pacijentica uzimala kako ne bi interferirao s učinkom matičnih stanica. Nadalje, režanj (modificirani Martiusov režanj) formiran je u operacijskom polju malih dimenzija. Zaključno, zbog brojnih upala okolno tkivo je bilo u cijelosti promijenjeno te je aplikaciju mikrofragmentiranog masnog tkiva i mezenhimnih matičnih stanica trebalo adaptirati sukladno zatečenom stanju. Ova operacija je učinjena prije točno godinu dana.

Laboratorij Hrvatski znanstvenici sudjeluju u revolucionarnom projektu: Matične stanice koriste se za liječenje COVID-a. "Kliničko poboljšanje pacijenata ide rapidno"

"Vjerujem kako na svijetu ne postoji kirurg koji se voli susresti s komplikacijama Crohnove bolesti, pogotovo jer je njen fistulirajući oblik zahtjevan za liječenje, uzrokuje frustracije svih involviranih liječnika i ponavljane potrebe za kirurških zahvatima uz iznimno loše šanse za cijeljenje. Priznajem, toga sam se i ja bojala kada je gđa Čulin prije 2 godine ušla u moju ambulantu u Sv. Katarini. No, prihvatila sam izazov i iako joj nisam mogla reći kada ćemo i kako uspjeti, obećala sam joj jedno: da neću odustati. Odmah sam je upoznala s činjenicom da je primjena autolognih mezenhimnih matičnih stanica tek u začecima u abdominalnoj kirurgiji, objasnivši što je znanstvenoj zajednici poznato, a što se tek istražuje te da nam to ostaje kao opcija ako ne uspijemo klasičnim pristupima. Kada smo konačno došli do te točke, željela sam primjeni mikrofragmentiranog masnog tkiva i mezenhimnih matičnih stanica nadodati i primjenu Martiusovog režnja kako bismo zaista pružili optimalne šanse za konačan uspjeh. Danas, punih godinu dana od zahvata, kojem je prethodilo još toliko vremena učenja i promišljanja, imamo najveću nagradu: pacijenticu bez fistule obnovljene kvalitete života. Osjećali smo se dužni objaviti isto znanstvenoj zajednici, a nakon toga i široj javnosti. Zaključno, želim reći da većina razvijenih zemalja Zapada ne nudi niti približne uvjete za razvoj novih terapijskih metoda niti ima „know how“ kao prof. dr. sc. Primorac i Specijalna bolnica Sv. Katarina. S takvim vjetrom u leđa, bilo je nemjerljivo lakše odvažiti se na ovakav iskorak“, istaknula je Ana Dimova, dr. med., specijalist opće kirurgije i subspecijalist digestivne/abdominalne kirurgije, koja je izvela zahvat.

Dosadašnji rezultati tima Specijalne bolnice Sv. Katarina svjedoče uspješnu primjenu mezenhimnih matičnih stanica u liječenju ne samo RVF, već i brojnih drugih bolesti, uključujući uspješno liječenje osteoartritisa i teških slučajeva COVID-19. Mezenhimne matične stanice pokazale su se kao snažan alat za poticanje regeneracije tkiva, smanjenje upale i modulaciju imunološkog odgovora. Liječnici su naglasili da mezenhimne matične stanice izazivaju snažan protuupalni učinak putem sekrecije protuupalnih citokina i kemokina, a osim toga, mezenhimne matične stanice imaju jak antimikrobni učinak posredstvom „prirodnog antibiotika“, molekule LL-37. Svi navedeni čimbenici doprinose uspješnom liječenju kompleksnih upalnih poremećaja poput rektovaginalne fistule te brojnih drugih bolesti.

"Nedvojbeno je da personalizirana i regenerativna medicina predstavljaju budućnost medicine, a naši raniji uspješni rezultati liječenja niza bolesti, poput osteoartritisa, mikrofragmentiranim masnim tkivom koje sadrže mezenhimne matične stanice, snažno globalno pozicioniraju ne samo bolnicu Sv. Katarina već i cijelo hrvatsko zdravstvo. Hvala cijelom našem interdisciplinarnom timu liječnika koji je uz veliki trud napravio ovaj iskorak. Posebno želim zahvaliti gospođi Marijani Čulin, koja se prateći naše ranije rezultate odlučila za ovaj postupak, a koji je rezultirao uspjehom, što meni osobno predstavlja najveću radost“, istaknuo je prof. dr. Dragan Primorac.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti