Hrvatski znanstvenici sudjeluju u revolucionarnom projektu: Matične stanice koriste se za liječenje COVID-a. "Kliničko poboljšanje pacijenata ide rapidno"

Kako izgledaju pluća teško oboljelih od koronavirusa prije i nakon liječenja matičnim stanicama? Rezultati su vrlo obećavajući. Reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica razovarala je s istaknutim znanstvenicima koji u tome sudjeluju.

DNEVNIK.hr | 06.09.2022. / 20:30

Galerija

Upravo na toj, novoj vrsti liječenja rade domaći liječnici iz bolnice Sv. Katarina na čelu s profesorom Draganom Primorcem u suradnji s izraelskim kolegama. Ističu kako je dokazano da ove stanice sprječavaju staničnu smrt, stimuliraju dijeljenje stanica i stvaranje novih krvnih žila.

Reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica je razgovarala s ekipom znanstvenika, koji provode ova vrlo bitna istraživanja, budući da je do danas COVID u Hrvatskoj uzeo oko 17 tisuća života i zakomplicirao zdravstvena stanja brojnih ljudi.

No, to bi mogla promijeniti istraživanja hrvatskih i izraelskih liječnika. Liječenje matičnim stanicama je, kažu, dalo izvrsne rezultate kod teško oboljelih od COVIDa.

Stavaramo terapiju matičnim stanicama kako bismo tretirali akutne upale, a jedna od njih je i citokinska oluja, ili upala pluća kod teško oboljelih od COVID-a, rekao je liječnik Tomer Bronstien, potpredsjednik Bonus Biogrupe.

Slika nije dostupna Treba li doista i četvrta doza cjepiva protiv COVID-19? Šef AstraZenece tvrdi jedno, a stručnjaci drugo

Na fotografijama pluća šestero pacijenata, zadebljanja tkiva i šteta na plućima vidljiva je bijelom bojom na slikama. Nakon 30 dana terapije matičnim stanicama, poboljšanja su i više nego očigledna.

Ne samo da se radi o skraćenju perioda boravka u bolnicama, radi se o regeneraciji pluća u 65 posto slučajeva. Radi se o tome da zapravo kliničko poboljšanje pacijenata ide rapidno, rekao je dr. sc. i voditelj projekta Dragan Primorac.

Matične stanice mogu biti i od donora. Mezihimne matične stanice zdravog donora dobili smo iz koštane srži, naši prijatelji iz Izraela su koristili masno tkivo za dobivanje tih stanica. Ali opet, bile su to stanice koje su pripadale drugoj osobi. Bez ikakve imunološke reakcije i ja bih rekao s ogromnim regerenativnim učinkom, dodao je Primorac.

Dosadašnja testiranja pokazala su nevjerojatne rezultate. Tretirali smo brojne teško oboljele pacijente i smanjili smo smrtnost za gotovo 70%, pohvalio se Bronstien. No, sada slijedi treća faza kliničkih istraživanja.

Inhalacija, ilustracija Kina je odobrila prvo cjepivo protiv COVID-19 na svijetu koje se - inhalira

Treću fazu se treba proći kako bi se lijek uopće naširoko koristio. Kod ovakvih terapija matičnih stanica, kad imamo učinak, on je jak. I ne trebate veliku skupinu pacijenata da pokažete te učinke, objasnio je Bronstien.

Izraelci čine čuda i po pitanju tkivnog inženjeringa. Mi imamo mogućnost uzeti mali uzorak stanica od pacijenta i uzgojiti novo tkivo, umjesto onoga koje je pacijent izgubio, rekao je dr. sc. Shai Meretzky, predsjednik uprave Bonus Biogrupa.

Tehnologija koju mi razvijamo omogućava nam da uzmemo mali uzorak stanica iz masnog tkiva i za dva tjedna mu razvijemo novu kost, dodao je Meretzky.

Potpisan je i ugovor o daljnjoj suradnji. Zajedničkim snagama će razvijati nove tehnologije vezane i uz liječenje osteoartritisa.

Sad smo otišli korak dalje, ove iste stanice zajedno s izraelskim partnerima želimo iskoristii u uzgoju raznih tkiva, ako hoćete organa, rekao je Primorac.

Ovime se i Hrvatska stavila na mapu svjetske medicine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti