Nevjerojatno! Tekstil koji se miče: ''Odijelo Spidermana moglo bi postati stvarnost''

Australski znanstvenici osmislili su supermoderno odijelo koje je napravljeno od pametnog tekstila - materijala koji se može ponašati kao živo tkivo.

DNEVNIK.hr | 18.08.2022. / 06:37

Tekstil napravljen od neobičnih pokretnih tvari primjer je najnovijeg izuma - pametnog tekstila.

Mijenja oblik i miče se prema želji biomedicinskih inženjera u Australiji, koji su ga razvili. Materijal se ponaša slično ljudskim biološkim kretnjama.

Kada primi hidraulički pritisak, stvara se zategnutost, ali kada se hidraulički pritisak smanji, dobije se stezanje. To znači da možemo kontrolirati hoće li se mišić opuštati ili stezati kada želimo, pojasnio je Thanh Nho Do iz laboratorija za medicinsku robotiku sveučilišta New South Wales u prilogu reportera Dnevnika Nove TV Vibora Vlainića.

Pametni tekstil nastao je spajanjem tkanine i umjetnog mišićnog tkiva, koje je napravljeno od tankih silikonskih cijevi, napunjenih tekućinom. Naredbe za pokrete stižu putem injekcija.

Planovi za korištenje tehnologije sami se nameću. Primjerice, roboti koji bi se prilagođavali okolišu i pomagali u spasilačkim operacijama.

Slika nije dostupna Oppo priprema nove savitljive telefone

Samsung Galaxy Watch5 i Galaxy Watch5 Pro Samsung novom serijom satova naglasak stavio na digitalno praćenje zdravlja

Možemo također koristiti naše mekane umjetne mišiće za izradu pametne pomoćne odjeće koja će pospješiti cirkulaciju krvi, možemo upotrijebiti našu tehnologiju kako bismo izradili mekani nosivi uređaj za nadomjestiti dio tijela ili možemo pomoći ljudima s invaliditetom da ponovno hodaju, rekao je Nho Do.

Ekipa iz Australije vjeruje da bi se uz ovu tehnologiju mogao napraviti i uređaj koji bi se mogao omotati oko ljudskog srca i pomagati mu u radu. Ali prioritet je vanjska uporaba.

Pametni tekstil Pametni tekstil - 2 (Foto: Screenshot)

Tkanina je vrlo pokretljiva i vrlo udobna za tijelo, tako da se onaj tko to nosi osjeća ugodno dok se koristi tehnologijom. Zato vjerujem da će u budućnosti, ako ćemo još poraditi na aktivaciji, odijelo Spidermana i Iron Mana postati stvarnost, dodao je Nho Do.

Ipak, takvu stvarnost još treba pričekati. Istraživačka ekipa još uvijek mora ručno kontrolirati ponašanje novog materijala. Vjeruju da će im trebati još dvije godine da razviju bežičnu kontrolu, a onda je moguć i izlazak na tržište.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti