Kina je odobrila prvo cjepivo protiv COVID-19 na svijetu koje se - inhalira

Liječnici su i ranije sugerirali kako bi inhalirajuće cjepivo moglo biti učinkovitije od klasičnog cjepiva koje se administrira iglom u mišić.

Martina Čizmić | 05.09.2022. / 11:48

Inhalacija, ilustracija (Foto: Getty Images)

Zbogom iglama! Tako bi se ukratko mogla sročiti vijest da je kineska vlada odobrila prvo inhalirajuće cjepivo protiv COVID-19 na svijetu. Cjepivo koje proizvodi Cnasino Biologics, na tržištu bi se trebalo naći pod imenom Convidecia Air, a funkcionira na veoma jednostavan način.

Kako su pojasnili iz tvrtke koja ga proizvodi, koristeći inhalator, tekuće cjepivo pretvara u finu maglicu koju je potom moguće udahnuti kroz usta koristeći sam inhalator.

Slika nije dostupna Veliko otkriće: Testiranja inhalatora pokazala čak 79 posto manji rizik od razvijanja teškog oblika bolesti

Naše cjepivo učinkovito potiče reakciju imunološkog sustava da prepoznaje i reagira na SARS-CoV-2 već nakon samo jednog udaha, poručili su proizvođači.

Da je takav način primjene cjepiva učinkovit pokazala je studija koja se trenutno nalazi u pre-printu, a koja je pokazala da kombinacija Cansinovog inhalirajućeg cjepiva i dvije doze Sinovacovog cjepiva stvaraju više antitijela od tri doze Sinovacovog cjepiva. Četiri tjedna nakon doze inhalirajućeg cjepiva, 92,5 posto ljudi ukljućenih u studiju imalo je u svom sustvu neutralizirajuća antitijela za omikron varijantu.

Podsjetimo, liječnici su i ranije sugerirali kako bi inhalirajuće cjepivo moglo biti učinkovitije od klasičnog cjepiva koje se administrira iglom u mišić.

Slika nije dostupna Jesu li cjepiva protiv COVID-19 učinkovitija ako ih se inhalira: "Vrlo lako možemo imati pravo cjepivo, ali krivi način primjene"

Slika nije dostupna Cjepivo protiv korone uskoro u prahu? "Dovoljno je ukloniti mali plastični dio i potom je inhalator aktiviran"

Kad omikron uđe kroz našu sluznicu u nosu ili ustima u gornje dišne puteve, pobijedio je. Najbolji način kako potaknuti imunitet u sluznici je upravo u gornjim dišnim putevima, kroz oralna ili inhalirajuća cjepiva, istaknuli su u nekoliko navrata znanstvenici.

Problem je što se na tržištu trenutno nalazi cijeli niz cjepiva protiv COVID-19 i nekoliko cjepiva koja su specijalizirana za omikron varijantu. Tako da je teško procijeniti hoće li kinesko cjepivo pronaći svoj put do korisnika. Kako u Kini (koja još uvijek zagovara politiku nulte tolerancije za COVID-19), tako i izvan Kine.

Izvor: Fortune

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti