Cjepivo protiv korone u prahu? "Dovoljno je ukloniti mali plastični dio i potom je inhalator aktiviran"

Hoćemo li u budućnosti cjepiva, umjesto u bočicama i injekcijama, gledati u inhalatorima i kutijama?

Martina Čizmić | 28.07.2021. / 16:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako su prva cjepiva protiv COVID-19 razvijena i u upotrebi, to ne znači da su znanstvenici diljem svijeta odustali od njihovog daljnjeg razvoja. Traže se još učinkovitija, još sigurnija i, što je najvažnije, još jeftinija cjepiva koja bi mogla obuzdati pandemiju.

Tako u Švedskoj kemičarka Ingemo Andersson iz tvrtke Iconovo razvija cjepivo protiv COVID-19 koje se ne bi primjenjivalo na klasičan način, pomoću injekcije, već kroz inhalator. Naime, ova verzija cjepiva dolazi u obliku praha te je jednostavnija i jeftinija za proizvodnju od drugih cjepiva na tržištu.

Dovoljno je ukloniti mali plastični dio i potom je inhalator aktiviran. Nakon toga ga samo stavite u usta i duboko udahnete, pojašnjava za BBC Johan Waborg, direktor tvrtke koja je zainteresirana za proizvodnju cjepiva koje bi se, ako sve prođe u redu, moglo koristiti i kod kuće.

Tvrtka Iconovo surađuje sa startupom ISR, koji je razvio to cjepivo protiv COVID-19 u prahu. Za razliku od trenutno dostupnih cjepiva, cjepivo u prahu koristi proizvedene proteine virusa SARS-CoV-2 i može podnijeti temperature do 40 stupnjeva Celzija.

Trenutno testiraju učinkovitost cjepiva na alfa i beta-varijantu koronavirusa, a proći će još neko vrijeme prije no što uspiju dokazati njegovu potpunu učinkovitost. Naime, do sad je bilo testirano samo na miševim iako su prikupljena sredstva za početak kliničkog testiranja i na ljudima.

Uspiju li dokazati da je učinkovito poput drugih cjepiva (ili možda učinkovitije), cjepivo u prahu moglo bi promijeniti tijek pandemije jer bi ga se moglo lakše i brže distribuirati i u dijelovima svijeta u kojima ne postoje uvjeti za držanje cjepiva na veoma niskim temperaturama.

Još jedna tvrtka radi na razvoju cjepiva protiv COVID-19 koje bi bilo lakše i jednostavnije distribuirati po svijetu. Ziccum testira tehnologiju koja bi uzela postojeće (ili buduće) cjepivo i dehidrirala ga na način da ne smanjuje njegovu učinkovitost. To bi značilo da bi se tekuće cjepivo dehidriralo, u obliku praha transportiralo do mjesta za cijepljenje te tamo miješalo sa sterilnom vodom neposredno prije cijepljenja.

Čak ako i tehnologije koje razvijaju ne budu potrebne za okončavanje pandemije koronavirusa, budu li uspješne, moći će se primijeniti za druga cjepiva i lijekove te tako omogućiti njihovu lakšu distribuciju i primjenu.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti