Eksperimentalna žvakaća guma koja sadrži protein koji veže čestice koronavirusa mogla bi ograničiti količinu virusa u slini i pomoći u ograničavanju prijenosa virusa kada zaraženi ljudi razgovaraju, dišu ili kašlju, vjeruju znanstvenici.

tri vijesti o kojima se priča Automobil, ilustracija Kako to?! Ova tehnologija u automobilima spašava živote, no mnogi je vozači - deaktiviraju Netflix, ilustracija We're goin' up, up, up… Jeste li ga pogledali? Ovo je najgledaniji film na Netflixu svih vremena Dobar bot, loš bot, ilustracija Ako ne zaštite djecu Američki državni odvjetnici poslali oštru poruku AI kompanijama: Odgovarat ćete za svoje postupke

Guma sadrži kopije proteina ACE2, koji se nalazi na površini stanica, a koji virus koristi kao mjesto proboja u stanice i njihovu infekciju.

U eksperimentima u epruvetama u kojima su se koristili uzorci sline i brisovi zaraženih osoba čestice virusa su se pričvrstile za "receptore" ACE2 u žvakaćoj gumi.

Slika nije dostupna Iznenađujuće otkriće: Znanstvenici pronašli protein koji koronavirus pušta u tijelo na "mala vrata"

Kao rezultat toga, virusno opterećenje u uzorcima palo je za više od 95 posto, izvijestio je istraživački tim sa Sveučilišta Pennsylvania u časopisu Molecular Therapy.

Guma ima okus i konzistenciju obične žvakaće gume, može se čuvati godinama na normalnim temperaturama, a žvakanje ne oštećuje proteinske molekule ACE2, objavili su znanstvenici.

Korištenje gume za žvakanje za smanjenje virusnog opterećenja u slini, sugeriraju, predstavljalo bi pojačanje cjepivima i bilo bi osobito korisno u zemljama u kojima cjepiva još nisu dostupna ili cijenom pristupačna.