Znanstvenici riješili 50 godina star misterij ogromne rupe koja se sporadično pojavljuje usred antarktičkog leda

U revolucionarnom otkriću, znanstvenici su razotkrili više desetljeća star antarktički misterij u ledu, rasvjetljavajući njegovu dosad nedokučivu formaciju.

Branimir Vorša | 02.05.2024. / 10:15

Polinija Maud Rise
Polinija Maud Rise (Foto: NASA Earth Observatory)

U prostranstvu antarktičkog Weddellova mora, gdje vlada ledeni stisak zime, leži zagonetka koja desetljećima zbunjuje znanstvenike. Riječ je o zagonetki sa zjapećom rupom, koja se ponekad otvara blizu potopljenog vrha poznatog kao Maud Rise, otkrivajući hladnu morsku tminu ispod. Taj misteriozni fenomen, koji je prvi put uočen 1974. godine, prkosi lakom znanstvenom objašnjenju svojom sporadičnom pojavom.

Pingvin Pogubni utjecaj sve bržeg topljenja leda na carske pingvine

Međutim, posljednjih su godina dijelovi te ledene slagalice počeli sjedati na svoje mjesto. S kombinacijom vrhunske tehnologije, uključujući satelitske snimke, plutajuće autonomne instrumente, pa čak i tuljane opremljene senzorima, znanstvenici su krenuli u potragu za dešifriranjem tajni zagonetne polinije (područja otvorene vode okruženog morskim ledom) pored Maud Rise.

Ključan sastojak koji je nedostajao

Ekmanov transport bio je osnovni sastojak koji je nedostajao... da bi se održalo miješanje soli i topline prema površinskoj vodi, pojašnjava oceanograf Alberto Naveira Garabato s britanskog Sveučilišta Southampton. Taj proces, vođen otporom izazvanim vjetrom, igra ključnu ulogu u održavanju ravnoteže soli i topline potrebne za formiranje navedene polinije. Ekmanov transport događa se kada se površinske vode oceana nađu pod utjecajem sile trenja koja na njih djeluje preko vjetra. Kako vjetar puše, on stvara silu trenja na površini oceana koja sa sobom povlači gornjih 10 do 100 m vodenog stupca.

Za razliku od uobičajenih polinija koje se nalaze u blizini antarktičke obale, polinija Maud Rise je rijedak prizor, jer se javlja dalje od obale nego što je to uobičajeno. Njezino ponovno pojavljivanje 2016. i 2017. godine, veličinom istovjetno američkoj saveznoj državi Maine, zaokupilo je pozornost znanstvenika diljem svijeta, potaknuvši niz istraživanja o njezinom podrijetlu i postojanosti.

Složeno međudjelovanje i savršeni uvjeti

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Science Advances, otkrilo je složeno međudjelovanje čimbenika koji doprinose postojanju te polinije. Snažna kružna struja koja okružuje Weddellovo more, u kombinaciji s turbulentnim vrtlozima koji prenose sol, stvorila je savršene uvjete za formiranje i opstanak te polinije.

To uzdizanje pomaže objasniti kako bi se morski led mogao otopiti, kaže oceanograf Fabien Roquet sa švedskog Sveučilišta Gothenburg, objašnjavajući važnost soli u tom procesu. Doista, sposobnost soli da snizi točku smrzavanja vode ključna je u sprječavanju potpunog smrzavanja polinije.

Poplave, ilustracija Europa na udaru klimatskih ekstrema: Bit će sve češći i intenzivniji

Razumijevanje mehanizama iza polinije Maud Rise nije potaknuto samo znanstvenom potragom za rješenjem misterija. To ima implikacije za budućnost antarktičkog morskog leda te čak i globalnih klimatskih obrazaca. Budući da klimatolozi predviđaju jače i češće antarktičke zimske vjetrove, pojava velikih polinija poput Maud Rise mogla bi postati sve češća u godinama koje dolaze.

Otisak polinija može ostati u vodi više godina... Mogu promijeniti način na koji se voda kreće i način na koji struje prenose toplinu prema kontinentu, primjećuje klimatologinja Sarah Gille s američkog Sveučilišta Kalifornija u San Diegu, ističući dalekosežne posljedice tih ledenih pojava.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti