Znanstvenici stvorili "živu plastiku" koja se samouništava nakon bacanja

Znanstvenici su razvili samouništavajuću "živu plastiku" u koju su ugrađene bakterije, nudeći tako brže i ekološki prihvatljivo rješenje za razgradnju plastičnog otpada.

Branimir Vorša | 29.08.2024. / 16:00

Odbačena plastična boca
Odbačena plastična boca (Foto: Getty Images)

Revolucionarno otkriće u znanosti o materijalima dovelo je do stvaranja "žive plastike" koja se sama uništava kada počne erodirati. Ta bi inovacija mogla znatno smanjiti utjecaj plastičnog otpada na okoliš. Materijal, poznat kao polikaprolaktonska (PCL) plastika, razgrađuje se u roku od mjesec dana tijekom kompostiranja, što je značajan napredak u odnosu na tradicionalniju plastiku, čija razgradnja može potrajati i do 55 dana pod sličnim uvjetima.

Mikroplastika, ilustracija Znanstvenici sve zabrinutiji: Pronašli su mikroplastiku veličine zrna riže u jednom ljudskom organu

Inspirirani proteinima koji jedu plastiku iz bakterija otkrivenih u Japanu 2016. godine, znanstvenici s Kineske akademije znanosti (CAS) ugradili su bakterijske spore u PCL plastiku. Kada se plastika počne razgrađivati, te spore oslobađaju enzime koji ubrzavaju proces razgradnje.

Tajni sastojak

Predvođen sintetičkim biologom Chenwangom Tangom, kineski tim konstruirao je prenio gen za enzim lipazu iz bakterije Burkholderia cepacia u bakteriju Bacillus subtilis, mikroba koji je otporan na visoke temperature i pritiske. Kako plastika erodira, ugrađene spore klijaju, a B. subtilis proizvodi enzim koji gotovo potpuno razgrađuje molekule PCL-a.

Plastični otpad, ilustracija Nova studija tvrdi da proizvodnja plastike zagrijava planet dvostruko više od zrakoplovne industrije

Dodavanje još jednog enzima iz kvasca Candida antarctica ubrzalo je ovaj proces, omogućujući da se plastika razgradi unutar tjedan dana. Usporedbe radi, tradicionalna PCL plastika izdržala je više od tri tjedna pod istim uvjetima.

Živa plastika ostala je stabilna kada je bila natopljena gaziranim sokom (Sprite) 60 dana, što sugerira njihovu potencijalnu upotrebu kao materijal za pakiranje, izjavio je istraživački tim CAS-a. Osim toga, plastika se temeljito raspada bez dodavanja antibiotika, naglašavajući robusnost sustava, ističu kineski znanstvenici u istraživanju koje je objavljeno u časopisu Nature Chemical Biology.

Plastični otpad, ilustracija Znanstvenici otkrili milijune tona plastičnog otpada na dnu oceana

Iako je još uvijek tek riječ o dokazu koncepta, inovacija kineskih znanstvenika nudi obećavajuće rješenje za onečišćenje plastikom. CAS tim se nada da će to dovesti do razvoja održivih, biorazgradivih materijala.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti