Znanstvenici tvrde da su otkrili kako je točno nastao život na Zemlji

Cooksova studija potvrdila je teoriju o kojoj se raspravlja desetljećima - da je život na Zemlji nastao u oceanima.

Martina Čizmić | 08.10.2022. / 09:42

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Tim znanstvenika sa Sveučilišta Purdue tvrdi da su otkrili kemijske elemente koji su odgovorni za porijeklo života na Zemlji. I to u običnoj kapi vode.

Voditelj studije i profesor kemije na Sveučilištu Purdue, Graham Cooks, u studiji objavljenoj u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, otkriće je opisao kao "dramatično" jer je otkrilo "tajni sastojak za stvaranje života".

Uzorak s asteroida Ryugu Asteroid otkriva dobro skrivenu tajnu: Kako je voda došla na Zemlju?

Radi se o kemijskim spojevima odgovornima za početak života. Ovo je prvi pokazatelj da su praiskonske molekule, jednostavne aminokiseline, sponano formirale peptide, građevne blokove života, u kapi čiste vode, napisao je u izjavi Cooks.

Jednostavnije rečeno, Cooksova studija potvrdila je teoriju o kojoj se raspravlja desetljećima - da je život na Zemlji nastao u oceanima. Aminokiseline, za koje znanstvenici vjeruju da su na Zemlju došle zahvaljujući kiši meteorita, mogu se povezivati kako bi stvorile peptide iz kojih se potom stvara život.

No, ono što je godinama zbunjivalo znanstvenike bila je činjenica da taj proces zahtjeva i vlažno i suho okružje. Koristeći nove spektometre, Cooks i njegov tim otkrili su da do početnih reakcija može doći čim kap vode uđe u atmosferu. To bi moglo objasniti kako je život nastao na mjestima poput oceanskih obala ili obala rijeka i jezera.

Riječna dolina na Marsu Voda je na površini Marsa bila prisutna dulje no što se to mislilo?

U studiji, Cooks i njegov tim, čak tvrde da do tih kemijskih reakcija može doći bez prisutnosti drugih katalizatora. Nadaju se da će njihova otkrića omogućiti bolje razumijevanje temeljnih procesa ključnih za formiranje života na Zemlji. To bi, ističu, moglo pomoći znanstvenicima da lakše otkriju tragove života u svemiru, ali i možda omogućiti stvaranje vlastite verzije "života".

Izvor: Scitech Daily

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti