Znanstvenici udružili snage i osmislili aplikaciju koja bi mogla olakšati obuzdavanje epidemije koronavirusa

Može li se širenje zaraze koronavirusom obuzdati korištenjem obične aplikacije? Znanstvenici misle da može.

Martina Čizmić | 01.04.2020. / 14:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Otkako je svijet zahvatila pandemija koronavirusa, čini se kako se cijeli život preselio iz stvarnog u virtualni. To je ujedno i potaknulo brojne tvrtke da budu inventivne i osmisle nova tehnološka rješenja za probleme koji su se pojavili.
Međutim, jedan od glavnih problema - zauzdavanje epidemije - još uvijek je osuđen na mjere u stvarnom životu. Ili možda nije?

Grupa znanstvenika sa MIT-a, Harvarda, Googlea, Facebooka i poznate klinike Mayo, udružila je snage i osmislila aplikaciju koja bi barem mogla pomoći u praćenju širenja zaraze koronavirusom, ako ga ne i zaustaviti.

A sam princip na kojem aplikacija radi je veoma jednostavan - svi instaliraju aplikaciju i ona prati kojim se sve putevima osoba kreće. Kad netko od korisnika dobije nalaz koji kaže da je zaražen koronavirusom javi u aplikaciju klikom na gumb "Check overlap" odnosno od aplikacije zatraži da provjeri tko je sve bio u njegovoj blizini. Istovremeno, svi s kojima se ta osoba susrela, a imaju instaliranu aplikaciju, dobivaju informaciju da su potencijalno bili izloženi zarazi. Nakon toga im preostaje samo da se stave u samoizolaciju ili, ako primijete simptome, jave liječniku. 

Aplikacija "Private Kit: Safe Paths" dostupna je za iOS i Android i u potpunosti je besplatna. Njenih autor tvrde da je u potpunosti sigurna i štiti privatnost korisnika jer samo dijeli enkriptirane sažete podatke s mrežom. Nitko nema sve podatke na jednom mjestu, već se dijele kad korisnik kaže da se trebaju podijeliti (kad dođe do zaraze).

Ideja je veoma jednostavna i veoma zanimljiva, ali ima jedan veliki problem. Da bi funkcionirala, trebalo bi ju instalirati što je moguće više ljudi.

Za sad ju je, prema podacima s trgovina aplikacija, instaliralo tek nekoliko desetaka tisuća korisnika, što nije dovoljno da bi aplikacija pokazala svoju korisnost. Stoga su njeni autori dodali i opciju upozoravanja ako se netko kreće ili se kretao kroz prostor na kojem je prijavljen velik broj slučajeva zaraze koronavirusom. Za to koriste javno dostupne podatke. No, upitno je koliko je to zaista korisna opcija. Naime, netko može proći kroz područje u kojem je prijavljen velik broj zaraženih, a da uopće nije s tim ljudima bio u kontaktu. 

No, ideja je, barem u načelu, dobra. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti