Visokozarazna varijanta COVID-19 koja se proširila svijetom otkako je prvi put otkrivena u Velikoj Britaniji krajem prošle godine, smrtonosnija je između 30 i 100 posto u odnosu na ostale varijante, objavili su u srijedu britanski znanstvenici.

Rezultati istraživanja kojim se uspoređivala stopa smrtnosti među stanovnicima Britanije zaraženima novom varijantom SARS-CoV-2, poznatom kao B.1.1.7, u odnosu na stopu među zaraženima drugim sojevima, pokazali su da je smrtnost od nove varijante "znatno veća", objavili su znanstvenici.

Koronavirus, ilustracija - 2 Znanstvenici otkrili novu, još opasniju mutaciju britanskog soja korone te ukazali na veliki problem do kojeg bi moglo doći

Varijanta B.1.1.7 prvi je put otkrivena u Britaniji u rujnu 2020. godine, a od tada je pronađena u više od 100 zemalja.

U svom genetskom kodu ta varijanta ima 23 mutacije, što je relativno velik broj promjena, a neke od njih sposobnije su za brže širenje.

Britanski znanstvenici kažu da je između 40 i 70 posto zaraznija od ranije dominantnih varijanti cirkulirajućeg koronavirusa.

Koronavirus, Hrvatska - 2 Britanska varijanta koronavirusa u Hrvatskoj: Po čemu je posebna i drugačija od dosadašnjih te kako ćemo se protiv nje boriti?

Rezultati britanske studije, objavljeni u srijedu u stručnome časopisu British Medical Journal, ukazuju na to da je infekcija novom varijantom dovela do 227 smrtnih slučajeva na uzorku od 54.906 pacijenata s COVID-19, u usporedbi sa 141 smrtnim slučajem na istome broju pacijenata zaraženih drugim varijantama.

U kombinaciji sa sposobnošću bržeg širenja, varijanta B.1.1.7 predstavlja prijetnju koju trebamo ozbiljno shvatiti, rekao je Robert Challen, znanstvenik sa sveučilišta Exeter i jedan od koautora istraživanja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju