Britanska varijanta koronavirusa u Hrvatskoj: Po čemu je posebna i drugačija od dosadašnjih te kako ćemo se protiv nje boriti?

Što je to zapravo britanska mutacija i po čemu se ona razlikuje od koronavirusa s kojim smo se dosad susretali?

Martina Čizmić | 10.02.2021. / 10:46

Galerija

Ministarstvo zdravstva i službeno je potvrdilo prve slučajeve britanske mutacije virusa u Hrvatskoj. No što je to zapravo britanska mutacija i po čemu se ona razlikuje od koronavirusa s kojim smo se dosad susretali?

Što znamo

Virusi se konstantno mijenjaju mutiranjem kako bi se prilagodili domaćinu u kojem se nalaze, ali i kako bi što uspješnije preživjeli i dalje se množili i širili. Tijekom vremena pojavljuju se deseci, pa i stotine mutacija nekog virusa. Neke od tih mutacija pokazat će se neuspješnima i neće pomoći virusu, dok će se druge pokazati uspješnima i iz njih će nastati nove varijante virusa.

Slika nije dostupna Zašto je koronavirus mutirao i što to znači za ljude i cjepiva koja su se tek pojavila?

Obitelj koronavirusa ima cijeli niz različitih varijanti. Novi koronavirus SARS-CoV-2 koji izaziva bolest COVID-19 brzo se proširio svijetom. No kako su uvjeti za "preživljavanje" virusa u različitim dijelovima svijeta različiti, virus se prilagodio. Tako je prvotna, kineska verzija, još u proljeće prošle godine mutirala u europsku verziju koja je bila najzastupljenija u Europi tijekom proljeća i ljeta 2020. godine. Međutim, s dolaskom jeseni pojavile su se prve znatnije mutacije koje su promijenile ponašanje virusa i zabrinule znanstvenike.

Britanska varijanta novog koronavirusa, koja nosi oznaku B.1.1.7 pojavila se u jesen 2020. godine kao varijanta koja se brže širi i zaraznija je od ostalih. U siječnju 2021. britanski su stručnjaci objavili kako je moguće da je upravo ta varijanta i odgovorna za povećan rizik od smrtnog ishoda kod zaraženih osoba.

Slika nije dostupna Britanska varijanta koronavirusa ponovno spontano mutirala, strahuje se da bi nova mutacija mogla umanjiti učinak cjepiva

Što to znači?

Iako znanstvenici i liječnici još uvijek nemaju u potpunosti usklađeno stajalište o tome koliko je britanska varijanta zaraznija (brojke se kreću od 30 pa čak do 70 posto), dosad je utvrđeno sljedeće:

- širi se brže i lakše među ljudima

- ima nešto drugačije simptome (kašalj, umor, bol u mišićima i grlobolja su češći, dok su gubitak osjeta okusa i mirisa nešto rjeđi nego kod drugih varijanti)

Slika nije dostupna Provjerite koji su simptomi češći kod bolesnika koji imaju "britansku" verziju koronavirusa

- moguće ga je otkriti klasičnim testovima na prisutnost koronavirusa

- prema dostupnim podacima, cjepiva protiv COVID-19 koja se trenutačno nalaze na tržištu trebala bi pružiti dovoljan stupanj zaštite od koronavirusa i britanske varijante virusa.

Što nas čeka?

S obzirom na to da je britanska varijanta virusa zaraznija i lakše se širi, znanstvenici posebnu pozornost posvećuju mogućim mutacijama u toj varijanti virusa.

Naime, već su otkrivene određene mutacije na S-proteinu kakve su zabilježene i u južnoafričkoj, brazilskoj i japanskoj varijanti.

Međutim, mutacija E484K kakva je otkrivena u britanskoj verziji zabrinjava znanstvenike jer, prema trenutačno dostupnim podacima, povećava otpornost virusa na antitijela te bi mogla dostupne lijekove za COVID-19 i cjepiva protiv te bolesti učiniti manje učinkovitima.

Stoga su farmaceutske tvrtke koje su proizvele cjepiva protiv COVID-19 već najavile da rade na dodacima cjepivima i novim varijantama cjepiva koja bi bila učinkovita i protiv mutiranih varijanti koronavirusa, među kojima je i ova britanska.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti