Galerija

Ministarstvo zdravstva i službeno je potvrdilo prve slučajeve britanske mutacije virusa u Hrvatskoj. No što je to zapravo britanska mutacija i po čemu se ona razlikuje od koronavirusa s kojim smo se dosad susretali?

Što znamo

Virusi se konstantno mijenjaju mutiranjem kako bi se prilagodili domaćinu u kojem se nalaze, ali i kako bi što uspješnije preživjeli i dalje se množili i širili. Tijekom vremena pojavljuju se deseci, pa i stotine mutacija nekog virusa. Neke od tih mutacija pokazat će se neuspješnima i neće pomoći virusu, dok će se druge pokazati uspješnima i iz njih će nastati nove varijante virusa.

Obitelj koronavirusa ima cijeli niz različitih varijanti. Novi koronavirus SARS-CoV-2 koji izaziva bolest COVID-19 brzo se proširio svijetom. No kako su uvjeti za "preživljavanje" virusa u različitim dijelovima svijeta različiti, virus se prilagodio. Tako je prvotna, kineska verzija, još u proljeće prošle godine mutirala u europsku verziju koja je bila najzastupljenija u Europi tijekom proljeća i ljeta 2020. godine. Međutim, s dolaskom jeseni pojavile su se prve znatnije mutacije koje su promijenile ponašanje virusa i zabrinule znanstvenike.

Britanska varijanta novog koronavirusa, koja nosi oznaku B.1.1.7 pojavila se u jesen 2020. godine kao varijanta koja se brže širi i zaraznija je od ostalih. U siječnju 2021. britanski su stručnjaci objavili kako je moguće da je upravo ta varijanta i odgovorna za povećan rizik od smrtnog ishoda kod zaraženih osoba.

Što to znači?

Iako znanstvenici i liječnici još uvijek nemaju u potpunosti usklađeno stajalište o tome koliko je britanska varijanta zaraznija (brojke se kreću od 30 pa čak do 70 posto), dosad je utvrđeno sljedeće:

- širi se brže i lakše među ljudima

- ima nešto drugačije simptome (kašalj, umor, bol u mišićima i grlobolja su češći, dok su gubitak osjeta okusa i mirisa nešto rjeđi nego kod drugih varijanti)

- moguće ga je otkriti klasičnim testovima na prisutnost koronavirusa

- prema dostupnim podacima, cjepiva protiv COVID-19 koja se trenutačno nalaze na tržištu trebala bi pružiti dovoljan stupanj zaštite od koronavirusa i britanske varijante virusa.

Što nas čeka?

S obzirom na to da je britanska varijanta virusa zaraznija i lakše se širi, znanstvenici posebnu pozornost posvećuju mogućim mutacijama u toj varijanti virusa.

Naime, već su otkrivene određene mutacije na S-proteinu kakve su zabilježene i u južnoafričkoj, brazilskoj i japanskoj varijanti.

Međutim, mutacija E484K kakva je otkrivena u britanskoj verziji zabrinjava znanstvenike jer, prema trenutačno dostupnim podacima, povećava otpornost virusa na antitijela te bi mogla dostupne lijekove za COVID-19 i cjepiva protiv te bolesti učiniti manje učinkovitima.

Stoga su farmaceutske tvrtke koje su proizvele cjepiva protiv COVID-19 već najavile da rade na dodacima cjepivima i novim varijantama cjepiva koja bi bila učinkovita i protiv mutiranih varijanti koronavirusa, među kojima je i ova britanska.